EnerjiManşet

Portekizliler Atlantik Okyanusu’ndaki petrol sondaj projesine karşı ayakta

0

Atlantik okyanusunda yaklaşık iki bin metre derinliğinde bir sondaj kuyusu açılmasını içeren Aljezur projesine İtalyan ENI ve Portekizli GALP şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyum tarafından Eylül ayında başlanacağının açıklanması üzerine Portekizli doğa koruma aktivistleri harekete geçti.

KOS Medya’dan Sinan Eden’in haberine göre Aljezur projesi yerel halkın, sivil toplum kuruluşlarının ve yerel politikacıların aktif muhalefeti sayesinde iki yıl ertelenmişti. Bu esnada gerçekleştirilen üç kamuoyu görüş alımı sürecinde de binlerce kişi projenin derhal durdulmasını talep etmiş, hükümet buna rağmen süresi dolan kontratı yenilemişti.

Kuzey Ormanları Savunması’ndan da destek

Geçtiğimiz üç yılda toplumsal baskı sayesinde 16 petrol ve doğalgaz projesinden 11’inin iptal edilmesini sağlayan Portekiz fosil yakıt karşıtı hareket şimdi Eylül ayında gerçekleşmesi planlanan sondaj çalışmasına karşı mücadele ediyor. Portekizli yaşam savunucularının verdikleri mücadelenin küresel boyutunu vurgulayan destek videosunda Türkiye’den Kuzey Ormanları Savunması, Avusturya’dan İklimi Değil Sistemi Değiştir kolektifi, Ukranya Eko-eylem ve İtalya NoTAP komitesi aktivistleri yer alıyor.

Binlerce kişinin katıldığı protesto yürüyüşlerini organize eden Climáximo geçtiğimiz Mayıs ayında “Parar o Furo” (Sondajı Durdur) kampanyasını başlattı ve bir dizi doğrudan eylem ve yaratıcı eylemler örgütledi.

Climáximo ayrıca www.pararofuro.pt sitesinde süreçle ve eylemlerle ilgili düzenli bilgi paylaşıyor ve haftalık bir bülten hazırlıyor. Hem sitede hem de bültenlerde İngilizce özet bulunuyor.

 

(KOS Medya)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.