Portekiz’de sendikalar hükümetin maaş ve ücretlerde kesintiye gitme planına tepki olarak genel greve gitti.
20 yılı aşkın aradan sonra Portekiz’de ilk kez düzenlenen genel grev, ulaşım, eğitim ve sanayi faaliyetlerini ciddi biçimde sekteye uğrattı. Grev parlamentonun hükümetin kemer sıkma programını oylayacağı oturumun iki gün öncesine rastlıyor.
Söz konusu önlemler, Portekiz’in kamu harcamaları ve bütçe açığıyla ilgili uluslararası kaygıları yatıştırmayı amaçlıyor. Kemer sıkma programı kapsamında kamu çalışanlarının maaşlarında kesintiye gidilmesi, emeklilik maaşlarının dondurulması ve vergilerin artırılması planlanıyor.
Grev nedeniyle ülkenin iki ana sendikası, ortak hareket etme kararı aldı. Sendika yetkilileri, greve hem kamu hem de özel sektörden geniş katılımın gerçekleştiğini söylüyor. Grev nedeniyle yüzlerce uçak seferi iptal edildi, limanlarda hizmetler aksadı.
Ancak ekonomi uzmanları, bu eylemlerin kemer sıkma programının yürürlüğe konmasını engelleyemeyeceğine dikkat çekiyor. Zira muhalefet, kamu maliyesindeki ciddi sorunlar nedeniyle oylamada çekimser kalacağını açıkladı.
Portekiz euro bölgesinin en zayıf ekonomilerinden biri. Lizbon hükümeti, uluslararası yatırımcıları, İrlanda ve Yunanistan gibi bir kurtarma paketine ihtiyacı olmadığını ikna etmeye çalışıyor. Hükümet bu çerçevede 2011’de bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya oranını yüzde 7,3’ten 4,6’ya indirmeyi planlıyor. (BBC)