DünyaManşet

Polonya’dan ‘AB yargı önlemlerinin’ anayasaya aykırı olduğu kararı

0
Polonya Anayasa Mahkemesi, Avrupa Birliği‘nin ülkede yapılması kararlaştırılan yargı reformlarına karşı aldığı kararların anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Kararın, AB’nin yasal düzeni üzerinde ciddi etkileri olabilir.

Hakim Stanislaw Piotrowicz çarşamba günü, AB’nin Polonya mahkemelerinin “sistemi, prensipleri ve prosedürleri” ile ilgili önlemlerinin Polonya Anayasası’na uygun olmadığı sonucuna varıldığını duyurdu.

Karar, AB’nin yasama kurumu Avrupa Adalet Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’ni denetlemesi için Polonya’da kurulan kurulun kapatılması çağrısı yaptıktan sonra duyuruldu. Yeni kurulun Polonyalı Anayasa Mahkemesi hakimlerinin dokunulmazlığını kaldırma veya maaşını düşürme yetkisi bulunuyor.

‘Yasal bir Polexit süreci içindeyiz’

AB mahkemesinin bugün konuyla ilgili bir karar daha yayımlaması bekleniyor. Polonya Anayasa Mahkemesi’nin de Polonya yasalarının AB yasalarından daha öncelikli olup olmadığına dair bir davayı karara bağlayabileceği belirtiliyor.

Polonya’nin bağımsız insan hakları ombudsmanı Adam Bodnar, “Yasal bir Polexit sürecinin içerisindeyiz. Adım adım ilerliyor süreç” dedi.

Eski Avrupa Komisyonu başkanlarından, Polonya Sivil Platform Partisi lideri Donald Tusk ise iktidardaki sağcı popülist Hukuk ve Adalet (PiS) partisini “AB’den ayrılmaya çalışmakla” suçladı.

Yaptırım uygulanabilir, fonlar kesilir

Polonya’nın bilinçli olarak AB’den çekilmesinin ‘siyasi intihar olacağını kaydeden Middlesex Üniversitesi‘nden Avrupa hukuku uzmanı Laurent Pech de daha çok “AB’nin yasal sisteminden Polexit” beklediğini söyledi. Pech, Polonya yasalarının AB yasalarından öncelikli olduğu sonucuna varılırsa ülkeye günlük yaptırımlar uygulanacağını ve AB fonlarının kesileceğini söyledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.