ManşetTürkiye

Polis saldırısı altında 1 Mayıs

0

İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlamak için Taksim Meydanı’na ulaşmaya çalışan vatandaşlar sabahın erken saatlerinde polis müdahalesiyle karşılaştı. Şişli, Mecidiyeköy ve Beşiktaş’ta polis eylemcilere gaz ve suyla saldırıyor.

(13.17)

Antikapitalist Müslümanlar sabah saatlerinde Fatih Camii’nin önüne buluştu. Çalışırken ölen işçiler için kılanan gıyabi cenaze namazının ardından Fevzi Paşa Caddesi’nde başlayan yürüyüşte İtfaiye önünde polis müdahelesiyle karşılaştılar. Yoğun gaz altında kalan Fatih’te şu an etraf sakin; Antikapitalist Müslümanlar park içinde bekliyor.

BmiS_CUIAAA4mF_

(12.27)

DİSK ve Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi yaklaşık 100 kişi, Altunizade’den Boğaziçi Köprüsü’ne yürüdü. 1 Mayıs’ı kutlamak için yürüyerek karşıya geçmek isteyen gruba polis izin verilmedi. Bunun üzerine eylemlerine köprü girişinde devam eden işçiler, burada sloganlar attı, halaylar çekti. Eylemlerini bir süre daha Boğaz Köprüsü girişinde sürdüren işçiler, daha sonra geldikleri araçlara binerek Bostancı’daki merkezlerine döndüler.

(11.51)

ÇHD İstanbul Şubesi’nin verdiği bilgiye göre  15 gözaltı, 11 yaralı var.

(11.45)

Ergenekon Caddesi’nin girişi kapatıldı.

BmiX4CwIMAA59o9

(11.33)

DİSK korteji ve polis arasında müzakere sürerken polis saldırıya başladı. Yoğun gaz altında olan Şişli’de yaralılar olduğu bildiriliyor.

fft16_mf2144587

Ankara Sıhhıye Meydanı’nda polis ilk defa arama-kapama aracını kullanıyor. Kızılay’a girişin tamamen kapatılabildiği araçta aynı zamanda arama yapılması sağlanıyor. Araç toplumsal olayda ilk defa kullanılıyor.

d900f60d-9aa0-41c5-a713-43a09dc21f71

arama kapama aracı – [Fotoğraf: Zahidin Köşüş]

Sabah saatlerinde itibaren 11.07‘ye kadar yaşananlar özetle şöyle:

10:53 – DİSK binasından Taksim’e yürüyüş başladı

BBC Türkçe’den Rengin Aslan şöyle anlatıyor:

”Yaklaşık 500-600 kişilik bir kalabalık var. Kürtçe ve Türkçe yaşasın 1 Mayıs sloganları atılıyor. HDP, Halkevleri, feministler, LGBTİ kortejde yer alıyor. Kalabalık bir gazeteci grubu var. Polis yaklaşık 10 metre önlerinde barikat var ve kortej barikata doğru yürüyor.”

500-320

Çarşı taraftar grubunun toplantığı Beşkitaş’ta polisa saldırısı sürüyor. Barbaros Bulvarı’nda yoğun gaz var. Beşiktaş’ta gözaltıların başladığı da söyleniyor. Besiktas’ta polisin sert müdahalesine maruz kalan bir kişi kafasindan yaralandı. Yaralı ambulansla hastaneye götürüldü

140501075926_kurtulus

Kurtuluş’ta ara sokaklar gaz dolu

DİSK binasına ulaşmaya çalışan işçilere Mecidiyeköy ve Şişli’de polis saldırısı devam ediyor. Okmeydanı, Mecidiyeköy ve Gayrettepe’de polis saldırısı var. Mecidiyeköy köprüsü üzerinde Eğitim-Sen üyelerine biber gazı atıldı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan Arzu Demir, ETHA muhabirlerinden Ali Haydar Doğan‘ın 1 Mayıs protestolarını takip ederken yaralandığını duyurdu. Okmeydanı’ndaki protestoları takip eden Ali Haydar Doğan’ın polis müdahalesi sırasında düştüğü ve kolunun kırıldığı belirtildi.

500-300

Taksim’e gidiş yollarında polis saldırısı devam ederken Taksim Meydanı ve çevresinde sakinlik hakim. Yaya ve araç geçişlerie kapatılan bölgede Türk-İş’in ardından Hak-İş de Kazancı Yokuşu’na karanfiller ve anıta çelenk bıraktı.

Metrobüsün Beylikdüzü’den Cevizlibağ’a kadar gitmesine vatandaşlar tepki gösterdi. Mecidiyeköy istikametine ve Anadolu yakasına gitmek isteyenlerin Cevizlibağ durağında inmek zorunda kalmaları otobüslerde yoğunluğa neden oldu. Metrobüsten inen yolcuların bazıları uygulamaya tepki gösterdi. Bazı yolcular işlerine geç kaldıklarını belirtirken, bazı yolcular işe gitmeyerek evlerine geri döneceklerini söylediler. Metrobüs girişindeki güvenlik görevlileri ise araçların Mecidiyeköy yönüne gitmediği konusunda uyarılarda bulundu.

(Ajanslar)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.