Kargolamada kullanılan plastik ambalajların plastik kirliliğini artırdığına dikkat çekmek için çevreci bir grup “Plastiksiz Kargo İstiyoruz” kampanyasını başlattı. Kampanyayı şu ana kadar 4 binden fazla kişi imzaladı.
İklim krizine yol açan etkenlerin başında petrol, kömür gibi fosil yakıtlar geliyor. Plastikler de iklim krizini derinleştiren petrol bazlı hammaddelerden üretiliyor.
Özellikle koronavirüs salgını sırasında online alışverişlerde yaşanan artış bu sorunu daha da körüklediğini kaydeden grup, büyük e-ticaret sitelerine sorumluluk almaları için çağrıda bulundu. Grup tarafından yapılan çağrıda şu ifadelere yer verildi:
Kargo şirketleri veya üretici firmalar siparişleri kargolarken kısa vadede ucuz olduğu için plastik kullanmayı tercih ediyorlar. Üreticiye ulaştığında ise yırtılıp açılan plastik ambalajlar/paketler evsel atıklarla birlikte çöpe atılıyor, katı atık depolama sahalarında diğer atıklara karışıyor. Ancak bu plastikler doğada yüzyıllar boyunca kalarak çevre kirliliği yaratıyor, deniz ve okyanuslar kirleniyor ve canlılar zarar görüyor Ayrıca kargo poşetleri boyar madde içermeleri ve kalitesiz yapıları nedeniyle geri dönüştürülemiyor.”
Ayrıca, son yapılan araştırmalara göre denizlerde 150 milyon tondan fazla plastik var. Mevcut gidişat değişmediği takdirde ise 2025’e gelindiğinde denizlerde her 3 ton balığa karşılık 1 ton plastik olacak. 2050’de denizlerde ağırlık bakımından balıktan çok plastik olacak.
E-ticaret sitelerine çağrıda bulunulan açıklamada, her yıl 8 milyon ton plastiğin karıştığı okyanusların etrafında yaşayan deniz kuşlarının yüzde 60’nın, deniz kaplumbağalarının ise neredeyse hepsinin midesinden plastik çıktığı belirtildi:
Bu kısa ömürlü, neredeyse geri dönüştürülmesi imkansız ve ekonomik olmayan plastik türü, doğada arazileri işgal eden çöp sahalarına ve tarım alanlarına terk ediliyor. Burada mikroplastiklere dönüşen plastikler rüzgar ve yağmurun etkisiyle deniz ve okyanusları da kirletiyor.
Her yıl 8 milyon ton plastiğin karıştığı okyanusların etrafında yaşayan deniz kuşlarının yüzde 60’nın, deniz kaplumbağalarının ise neredeyse hepsinin midesinden plastik çıkıyor. Her yıl 100 bin deniz hayvanının plastik yüzünden hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.”
Kampanyayı başlatan çevreci grup, mevcut tüketim ve üretim dinamiklerinin plastik kirliliği krizini büyüttüğünü ve doğa dostu ambalaj malzemelerinin ve sistemlerinin tercih edilmesi gerektiğini dile getirerek taleplerini şöyle sıraladı:
Şu ana kadar 4 binden fazla kişinin imzaladığı kampanyaya buradan ulaşabilirsiniz.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…