Enerjiİklim ve EnerjiManşet

Petrol sızıntısı kuşları öldürüyor

0

Geçtiğimiz cumartesi ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan Houston Kanalı’nda petrol taşıyan mavna ile geminin çarpışması sonucu tahminlere göre 640 ton (170 bin galon) ham petrol Houston şehrinin güney sularına saçıldı.

wjc

 

Körfezin 20 km açığına yayıldı

3400 ton (900 bin galon) petrol taşıyan mavna içerisinde kalan petrol çekilip başka bir gemiye aktarılarak kazanın büyüklüğü azaltılmaya çalışılsa da mavnadaki petrolün yüzde 20’sinin denize saçıldığı belirtiliyor. Pazar günü Meksika körfezinin yaklaşık 20 km (12 mil) açıklarına kadar petrolün yayıldığı tespit edilirken mavnanın sahibi Kirby Inland Marine şirketi temizlik çalışmalarında sorumluluğu alacağını belirtiyor.

kus2

Kaza kuş göç yolları üzerinde oldu 

Kazanın doğal koruma alanlarına yakın bir yerde gerçekleşmesi, bölgede kışı geçirmek için 100’den fazla kuş türünden 10 binlerce kuşun bulunduğu zamana denk gelmesi endişeleri arttırıyor. Şimdiye kadar 50 kuşun petrol nedeni ile öldüğü biliniyor.

Bölgedeki kuşları koruma ve yaşatma amacında olan Houston Audubon Topluluğu’ndan Richard Gibbons kazanın kuşlar açısından etkisini şöyle değerlendiriyor; ”Kıyı kuşlarının göç mevsiminin yaklaştığı bugünlerde gerçekleşen kazanın zamanlaması daha kötü olmazdı.”

Sadece doğuda bulunan tek bir kuş yaşam alanında (Bolivar Flats Shorebird Sanctuary) bile 50 – 70 bin arasında kuş bu bölgenin sığ sularından besinini sağlıyor.

kus

Kanal kısmen açıldı

Çarpışma sonucu trafiğe kapatılan ve temizleme çalışmaları devam eden Houston Kanalı salı günü kısmen gemi trafiğine açıldı. Yetkililer gemilere geçiş izninin, değerlendirme ekibinin geçiş için yeterince temiz değerlendirmesi yaptıktan sonra verileceğini belirtirken geçitin iki tarafında da 100’den fazla geminin beklediği belirtiliyor. Minimum düzeyde tehlikeli atık geçişine izin verilirken kanal akşamları kapatılıyor.

 

(foxnews, Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.