Doğa MücadelesiManşet

Peri Vadisi Çevre Platformu: Yıkılmak istenen bölgede hayallerimiz var, yıkamayacaksınız

0

Peri Vadisi Çevre Platformu, Bingöl Metal Madencilik şirketinin faaliyetlerine ve ÇED olumlu raporu verilmesine ilişkin Kadıköy İskele Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

Bingöl Metal Madencilik tarafından gerçekleştirilmesi istenen madencilik faaliyetinin bölgenin ekolojik dengesini bozacağına dikkat çekilen eylemde, “Ekolojik kırıma hayır. Sen kar edeceksin, çeri çöpü bize kalacak. Yağma yok”, “Toprağın üstü altından daha değerlidir, doğamızı yok etmeyin” yazılı pankartlar açıldı.

ETHA’nın aktardığına göre; eyleme HDP, EMEP, Yeşil Sol Parti, Halkevi, Validebağ Savunması, Rize İkizdere Çevre Derneği, Tüm Tokatlılar Derneği, TUHAD-DER, Anarşist Vegan ve çok sayıda çevre aktivisti katıldı.

Bingöl Barosu, Doğu ve Güney Doğu Platformu‘nun da aralarında bulunduğu 81 kitle örgütü ve derneğin imzacı olduğu basın metnini, Arçuv Derneği Başkanı İbrahim Kudiş okudu.

Kudiş, Bingöl ili Kiğı ve Adaklı ilçelerinde çok sayıda köy ve mezrayı etkileyecek 464 bin hektarlık alanda kurşun-çinko-gümüş madenciliği faaliyeti yürütecek Bingöl Metal Madencilik şirketine ÇED olumlu raporu verildiğini söyledi.

Halkın proje hakkında bilgilendirilmediğini, görüş ve önerilerinin alınmadığını söyleyen Kudiş, yapılan göstermelik toplantıya yöre halkının katılımının sağlanmadığına dikkat çekti.

Madencilik faaliyetinin yürütüleceği bölgede Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında tescilli çok sayıda tarihi yapı bulunduğu bilgisini veren Kudiş, tarihi yapıların ne şekilde korunacağı bilgisinin verilmediğini söyledi.

Kudiş, havzada, endemik flora ve fauna türleri bulunduğunu da söyleyerek “Alanda araştırma ve inceleme yapıldığında bahsi geçen türler tespit altına alınabilecektir. Havzada yaban keçisi türleri, keklik, vaşak, bozayı, kurt gibi nadir fauna türleri bulunmaktadır. Bahsi geçen fauna türleri ülkemizin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern Sözleşmesi) kapsamında koruma altındadır” hatırlatmasında bulundu.

Peri Vadisi ve civarında son 20 yılda yatırım adı altında yapılanların bölgenin habitatına dönüşü olmayan zararlar verdiğine dikkat çeken Kudiş, “İklimimiz, havamız, suyumuz, su ürünlerimiz, ormanlarımız, börtü böceğimiz, yaban hayvanlarımız, tarım, hayvancılık, arıcılık ve tabi ki insanlarımız, doğrudan etkilenmiştir” dedi.

Maden çıkarma faaliyetiyle bölgenin zehirlendiğini, sermayenin rant ve yağmasına açıldığını vurgulayan Kudiş, “Biz, yaşanılabilir bir çevrede ve tüm değerlerimizin koruma alanında olduğu bir çevrede yaşamak istiyoruz. Maden çıkarma faaliyeti ile bölgemizin değerlerinin zehirlenmesini, doğal yaşamın yok olmasını istemiyoruz. Yıkılmak istenen bölgede hayallerimiz vardır, hayallerimizi yıkamayacaksınız. Buna asla izin vermeyeceğiz” diye vurguladı.

You may also like

Comments

Comments are closed.