Kültür-SanatManşet

Performistanbul “Canlı Sanat Araştırma Alanı” hayata geçiyor

0

Uluslararası performans sanatı platformu Performistanbul, çeşitli kültür sanat kurumlarıyla iş birliği içinde gerçekleştirdiği çalışmalarını ‘mekânsız’ kimliği ile farklı mekânlarda sürdürmeye devam ederken, yepyeni bir sayfa açarak bu alana yeni bir soluk getirmeyi hedefliyor.

Platform, canlı sanat alanında bir çok kaynağa ev sahipliği yapacak, performans sanatının eğitimi ve gelişimi konusunda önemli bir rolü̈ olacak Canlı Sanat Araştırma Alanı‘nı hayata geçmeye hazırlanıyor.

Uluslararası canlı sanat arşivi, dokümantasyonu ve yayınlarından oluşacak 7000’in üzerinde kaynağı bir araya getirecek olan PCSAA, Londra’da bulunan Live Art Development Agency (LADA)’yi model alarak çalışılmalarını sürdürüyor. Bu doğrultuda, LADA’da hali hazırda var olan, uluslararası sanatçıların performanslarının dijital dokümantasyonu arşiv koleksiyonuna ekleniyor. Ayrıca, 500’e yakın uluslararası performans sanatçısıyla iletişim kuruldu ve 100’ün üzerinde sanatçıdan arşiv ve dokümantasyon bağışları toplanmaya başlandı. Bu sayının giderek artması adına yerel ve uluslararası performans sanatçılarından veya üretimlerinde performans sanatına yer veren sanatçılardan kitap ve arşiv bağışı bekleniyor. SAHA Derneği’nin Bağımsız Sanat İnisiyatiflerinin Sürdürülebilirliğine Yönelik Destek Fonu 2018 – 2019 kapsamında destek verdiği inisiyatiflerden biri olan Performistanbul, aldığı destek ile PCSAA’nın gelişimi için çalışmalarını devam ettiriyor.

Bu yıl içerisinde başlayacak Performistanbul yayın dizisi ile önemli kaynakların Türkçeleştirilmesi ve performans sanatı alanında yeni yayınların oluşturulması için de çalışmalar devam ediyor.
Kütüphane ve dijital arşivin yanı sıra mekânda, canlı süreç̧ ile performans sanatını odağına alan farklı türde etkinlikler de düzenlenmesi planlanıyor. Mart ayından itibaren, Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı’nda eğitim seminerleri, söyleşiler ve atölyeler gerçekleştirilecek.

Canlı Sanat Araştırma Alanı İçin Yine İhtiyaç: Sen!

2018 yılında gerçekleşen İHTİYAÇ: SEN, birinci yıl dönümünde dijital bir arşive dönüşüyor. Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı 20 Şubat – 20 Mart 2019 tarihleri arasında yeniden kapılarını açıyor.

Performistanbul ’un İhtiyaç̧: Sen başlığı altında sunduğu, 16 Şubat – 16 Mart 2018 tarihleri arasında gerçekleşen ve 28 gün boyunca 24 saat aralıksız devam eden 672 saatlik canlı sürecin arşivi, deneysel dijital arşiv olarak sergilenerek izleyiciyle tekrardan buluşuyor.

Simge Burhanoğlu’nun küratörlüğünde, 10 Performistanbul sanatçısının gerçekleştirdiği 9 performans, izleyicileri sanatçılarla karşılıklı beslenebilecekleri kendilerine ait bir yer bulmalarını amaçlayan, canlı sürece odaklanmaya çağıran ve hayatın içinden bir deneye davet ediyordu.

Performistanbul, bu deneyimi, hem yasayanlar hem de kaçıranlar için farklı bir boyuta taşıyarak ihtiyaç̧: Sen’e inşaat sürecinde ev sahipliği yapan Canlı Sanat Araştırma Alanı’nın kapılarını bu kez dönüşmüş hali ile 20 Şubat – 20 Mart 2019 tarihleri arasında tekrar açıyor. Araştırma alanına dönüştürülen yenilenmiş̧ mekânda, performansların dokümantasyon videoları izleyicilerle ilk defa paylaşılacak. Ayrıca sanatçıların performans süreçleri boyunca biriktirdikleri obje, tuttukları günlük, çektikleri fotoğraf gibi ‘kalıntılara’ hem dijital arşivden hem fiziksel olarak ulaşılabilecek. Bu sürecin sonunda da dijital arşiv internet üzerinden ulaşılabilir hale getirilecek.

Çarşamba, Perşembe ve Cumartesi günleri ziyaretçilere açık olacak mekânda, video gösterimlerinin yanı sıra, Mart ayı boyunca sanatçılar ve farklı disiplinlerden davetlilerle konuşmalar gerçekleştirilecek. Konuşmaların bir kısmında, İhtiyaç̧: Sen’de gerçekleşen performansların içerikleri ve sanatçı/izleyici deneyimleri/ilişkisi ele alınırken, sanatta dijital deneyim, dijital arşiv, sanatın dijitalleştirilmesi, performans sanatının arşivlenmesi gibi konular işlenecek.

.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.