Kültür-SanatManşet

Pera’da aşk, macera, yalnızlık ve müzikle dolu yol öyküleri

0

Pera Film5 Şubat – 1 Mart 2020 tarihlerinde, Pera Müzesi’ndeki Bir Yol Öyküsü sergisine paralel olarak Bir Yolculuktan Hatıralar başlıklı bir film programı gerçekleştiriyor. Gösterimler ücretsiz.

Programın en güçlü yapımların biri, seri katil Charles Starkweather’ın gerçek hikâyesine dayanan, Terrence Malick‘in ilk uzun metraj filmi Kanlı Toprak. 1950’lerin South Dakota eyaletinde geçen bu hikâye, 15 yaşındaki dalgın ve hayalperest Holly ile James Dean’e benzeyen 25 yaşındaki psikopat yönelimli çöpçü Kit’in aşkını ve onların, Amerika’nın orta batısının çorak arazilerinde polisten kaçarken nasıl ortalığı kana buladıklarını anlatıyor.

Ünlü yönetmenler Ermanno Olmi, Abbas Kiarostami ve Ken Loach’un, Orta Avrupa’dan Roma’ya uzanan bir yolculuk sırasında gerçekleşen iç içe geçmiş üç hikâyeyi anlatmak için güçlerini birleştirdikleri Biletler’de ise izleyiciler, bir tren yolculuğunun birçok insan için değişimin fitilini nasıl ateşleyebileceğine tanık oluyor. Ayrıcalığı, dışlanmayı ve tek bir biletin değerinin gerçekliğini ele alan film; yaşı geçkin bir iş adamının, üç İskoç delikanlısının ve genç bir adamın başından geçen aşk, şans ve fedakârlık hikâyelerini beyazperdeye taşıyor.

Marcelo Gomes & Karim Aïnouz’un filmi Yollardayım Çünkü Mecburum, Geri Geliyorum Çünkü Seni Seviyorum’da, 35 yaşındaki jeolog José Renato, bir inceleme gezisi için Brezilya’nın kuzeydoğusundaki yarı kurak ve izole bir bölge olan Sertão çalılıklarına gönderilir. İncelemesinin amacı, bir su kanalı yapımı için bölgedeki bol akan tek nehir üzerindeki olası güzergâhları değerlendirmektir. Saha gezisi ilerledikçe José Renato’nun ziyaret ettiği yerlerle ortak yönleri olduğunu hissedilir: Boşluk, terk edilme ve yalnızlık duygusu. Fakat José Renato kararlılığını kaybetmez ve bu akarsu geçişinin bir şekilde duygularını değiştireceğini umarak yolculuğuna devam eder.

Emmett Malloy’un filmi Big Easy Express müzikal bir yolculuğu perdeye yansıtıyor. 3 grup, 6 şehir, 1 tren ve raylarda binlerce kilometre… Demiryollarının parlak günlerinin ezgilerine kulak veren üç müzik grubu 2011 yılının Nisan ayında nostaljik bir trenle Amerika turnesine çıkar. Edward Sharpe & The Magnetic Zeros, Old Crow Medicine Show ve Mumford & Sons adlı müzik grupları Oakland demiryolu depolarından trene atladıkları gibi raylar üzerinden New Orleans’a doğru bir “düşler turnesine” çıkarlar. Big Easy Express bu grupların demiryolu serüvenlerini belgeliyor: Yüksek kanyonlar, neşeli kitleler, ürpertici gökyüzü manzaraları, gecenin geç saatlerinde çınlayan kahkahalar ve bitmeyen müziğiyle rayların üzerinde görkemli bir yolculuğa çıkmış bir tren…

Fransız Première dergisinin ‘Z Kuşağı için Easy Rider’ı olarak tanımladığı Andrea Honey’nin filmi American Honey şimdiden günümüz gençliğini en iyi tanımlayan filmlerden biri olarak görülüyor. Cannes’da çoğu eleştirmeni kendine hayran bırakan film, aile içi şiddet ve yoksulluktan ibaret hayatını ani bir kararla geride bırakan 18 yaşındaki Star’ın, dergi aboneliği satan bir gruba eklenerek çıktığı uzun yolculuğu konu alıyor; şahane bir soundtrack, müthiş bir görüntü yönetimi ve perdeden taşan inanılmaz bir enerjiyle soluksuz izleniyor. Filmin başrolünde Sasha Lane parlarken, âşık olduğu Jake rolünde Shia LaBeouf da kariyerinin en iyi performansını sergiliyor.

Gösterim Programı şöyle:

5 Şubat Çarşamba
19.00 Kanlı Toprak (Badlands) (94′)

8 Şubat Cumartesi
15.00 Biletler (Tickets) (115′)

9 Şubat Pazar
15.00 Big Easy Express (67′)

14 Şubat Cuma
19.30 American Honey (162′)

16 Şubat Pazar
15.00 Yollardayım Çünkü Mecburum, Geri Geliyorum Çünkü Seni Seviyorum (I Travel Because I Have to, I Come Back Because I Love You) (71′)

19 Şubat Çarşamba
19.00 Kanlı Toprak (Badlands) (94′)

26 Şubat Çarşamba
19.00 Yollardayım Çünkü Mecburum, Geri Geliyorum Çünkü Seni Seviyorum (71′)

28 Şubat Cuma
19.30 American Honey (162′)

29 Şubat Cumartesi
15.00 Big Easy Express (67′)

1 Mart Pazar
15.00 Biletler (115′)

You may also like

Comments

Comments are closed.