Kültür-SanatManşet

Pera Film’de Arap Sinemasına yolculuk devam ediyor

0

Pera Film,  1-27 Şubat 2013 tarihleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda ‘Binbir Gece Masalları: Arap Sinemasına Bir Yolculuk’ programını sunuyor.

Mısırın en ünlü, en gizemli yönetmeni olarak bilinen Yusuf Şahin, 1997 Cannes Film Festivalinde başarısını kutluyor

Pera Müzesi’nin 25 Ocak -21 Nisan 2013 tarihleri arasında düzenlediği ‘Çöl ve Deniz Arasında: Ürdün Güzel Sanatlar Galerisi’nden Bir Seçki’ sergisiyle eşzamanlı olarak sunulan program çerçevesinde, 1975 yılında Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü’nü alan Kor Yılların Tarihi (Chronique des années de braise, 1975) filminin yanı sıra, 1960, 1970 ve 80’li yıllardan klasikler ve bölgeden yeni dönem filmler yer alıyor. Kurgu ve belgesel filmlerden oluşan programdaki dokuz film, Ürdün, Cezayir, Lübnan, Mısır ve Filistin’den, Arap sinemasının en başarılı filmlerini sinemaseverlerin karşısına çıkacak. Ünlü Mısırlı yönetmen Yusuf Şahin’e bir saygı duruşu niteliğinde de olan programının merkezinde, yönetmenin en önemli çalışması İskenderiye Üçlemesi yer alıyor.

Berlin’de Jüri özel ödülü alan üçlemenin ilk filmi, “İskenderiye, Neden? (İskendarija…lih?, 1978) bir yandan yönetmenin kendi hayatından öğeler barındıran Yehia’nın hikayesini anlatırken bir yandan da 1942’de Alman askerlerine karşı işbirliği yapan İngiliz ve Arap askerlerinin İskenderiye yolculuğunu odağa alıyor.

Serinin ikinci filmi “Bir Mısırlı hikayesi” (Hadduta misrija, 1982) yönetmen Yehia’nınn son filmini bitirmeye çalışmasının hikayesini anlatırken, Mısır film endüstrisindeki açlık grevleri sırasında geçen, “İskenderiye, Tekrar ve Sonsuza Dek” (Iskanderija, kaman oue kaman, 1989) te Yehia rolünde en nihayet Yusuf Şahin’in kendisi perde önüne geçiyor.

Gösterim programı ve ayrıntılı bilgi için peramuzesi.org.tr/pera_film/

(altyazı.net ve altyazı dergisinden derlenmiştir)

You may also like

Comments

Comments are closed.