EnerjiManşet

Pekin’e yeni santral yasağı geldi

0

Pedestrians cross the road on a hazy day in BeijingÇin’in başkentinde hava kirliliğiyle mücadele amacıyla petrol arıtma, çelik, çimento ve termik santrallerin kurulmasına ve mevcut santrallerin genişletilmesine yasak getirildi.

Çarşamba günü Pekin yönetiminin resmi internet sitesinde yayınlanan yasağın Mart ayı itibariyle geçerli olacağı belirtiliyor.

Geçen hafta yerel yasama organı tarafından onaylanan karar, ayrıca Pekin’de hava kirliliğinin önemli bir bileşeni olan PM 2.5 (Partikül madde) emisyonlarının %5 oranında azaltılmasını taahhüt ediyor.

Pekin’i saran tehlikeli boyuttaki kirlilik; merkezi hükümeti ülke genelinde hava kalitesini arttırmaya ve ekonomik büyümenin çevresel maliyeti konusunda kamuoyundaki huzursuzluğu dindirmeye yönelik adımlar atmaya sevk ediyor.

Pekin’de alınan yeni karar, geçen Eylül ayında merkezi hükümet tarafından kömüre olan bağlılığın azaltılması ve eski teknoloji endüstriyel kapasitenin kapatılmasını taahhüt eden “kirlilik ana planını” gerçekleştirmek için yerel yönetimlerin çabalarının bir parçası.

Karar belgesinde ayrıca trafikteki toplam araç sayısının kontrol altına alınmasına ve kömür gibi yüksek kirletici yakıtların tamamen yasak olacağını özel bölgelerin oluşturulması için gayret edileceği belirtiliyor.

Emisyon önleyici teknolojileri kurmayan ya da kirlilik standartlarına uymayan firmalara 180 bin TL (82.600 Dolar) kadar para cezası verileceği ve emisyon ruhsatlarının bir yıl dondurulabileceği  belirtiliyor.

Ocak ayının başında Çevre Bakanı Zhou Shengxian çevreye zarar vermeyecek piyasa mekanizması kurulması çabalarının bir parçası olarak kirlilik ruhsatları için ticari bir sistem geliştirilmesi üzerine çalışıldığını belirtmişti.

(Reuters, Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.