İklim KriziKültür-SanatManşet

Paris zirvesinde liderlere iklim farkındalığı çağrısı: Eilish ve Kravitz’ten Eyfel konseri

0
Fotoğraf: Stephanie Lecocq / Reuters

Dünya liderleri Yeni Küresel Finansman Paktı Zirvesi için Fransa‘nın başkenti Paris’te bir araya gelirken, dün (22 Haziran) iklim değişikliği ve eşitsizlik konularına yönelik eylem çağrısında bulunmak üzere düzenlenen bir konserde Billie Eilish ve Lenny Kravitz‘in de aralarında bulunduğu şarkıcılar, politikacılar ve aktivistler sahne aldı.

Kâr amacı gütmeyen Global Citizen grubu tarafından düzenlenen “Gezegenimize Güç Ver: Paris’ten Canlı Yayın” etkinliğinde Brezilya, Kenya, Barbados ve Dünya Bankası‘ndan iklim aktivistleri ve liderlerinin yanı sıra Oscar ödüllü Michelle Yeoh gibi ünlü simaların müzik performansları ve konuşmaları yer aldı.

Reuters‘ın aktardığına göre konserde, Jon Batiste ve şarkıcı H.E.R.’ün de aralarında bulunduğu müzisyenlerin performanslarının yanı sıra Diane Kruger ve Connie Britton gibi oyuncular da konuşma yaptı.

Eilish, Eyfel Kulesi yakınlarındaki Champ de Mars parkındaki sahnede “Çok acil eylem gerektiren bir anın içerisindeyiz… İklim krizinden en çok etkilenen insanların bununla baş etmek için gereken ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için gerçekten sistemimizi tümüyle değiştirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kravitz de sahnedeyken kalabalığa “İstiyorum ki hepimiz çözümün bir parçası olalım, sorunun değil” diye konuştu.

Fotoğraf: Stephanie Lecocq / Reuters

‣ Paris’te iklim finansmanı zirvesi: Liderler yeni bir uzlaşmaya varabilecek mi?

Zirve Paris’te toplanıyor

İklim finansmanına yönelik farkındalığı artırmak amacıyla yapılan konser, yeni bir küresel finans gündemine ivme kazandırma amacıyla yapılan zirve kapsamında yaklaşık 40 liderin Fransanın başkentinde bir araya gelmesi vesilesiyle düzenlendi.

Girişim, düşük gelirli devletler için kriz finansmanını artırmayı ve borç yüklerini hafifletmeyi, savaş sonrası finansal sistemlerde reforma gidilmesini ve iklimle mücadele fonları için kaynak oluşturulmasını amaçlıyor.

Dün günü erken saatlerde Dünya Bankası, doğal afetlerin vurduğu ülkeler için finansmanı kolaylaştıracağını açıkladı. Uluslararası Para Fonu (IMF), kırılgan ülkeler için 100 milyar dolar sağlama hedefine ulaşıldığını belirtti.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.