Paris Anlaşması’nın 5’inci yıldönümünde iklim aktivistlerinden çağrı: #hedef1buçuk

Küresel ısıtmayı endüstri öncesi döneme kıyasla 1.5 dereceyle sınırlandırılmasını talep eden genç iklim aktivistleri 11 Aralık Cuma günü için eylem çağrısında bulundu.

Paris Anlaşması’nın imzalanmasının ardından beş yıl geçmesine rağmen liderler tarafından iklim krizini sınırlamak için verilen hiçbir sözün tutulmadığını belirten iklim aktivisitleri, dünyanın dört bir yanında seslerini yükselterek hükümetleri harekete geçmeye çağırıyor.

Türkiye’den de karşılık bulan bu çağrıda aktivistler, liderlerden ve bireylerden küresel ısıtmayı endüstri öncesi döneme kıyasla 1.5 derecede sınırlamak için mücadele sözü vermesini istiyor.

‘Kutlamak için sebep yok’

12 Aralık Cumartesi günü Birleşmiş Milletler’in Paris Anlaşması’nın beşinci yıldönümünü kutlamak için bir araya geleceğini hatırlatan Gelecek İçin Cumalar (Fridays or Future) aktivistleri, hazırladıkları çağrı videosunda “Oysa kutlama yapmak için bir sebep yok. Henüz hiçbir hükümet 1.5 derecelik bir yola katkıda bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

Dünyanın çoktan 1.2 derece ısınmış durumda olduğu belirtilen videoda, “Bizler Türkiye’de küresel ısınmayı sıcaklık rekorlarıyla, dolmayan barajlarla, düzensiz mevsimlerle, seller, orman yangınları ve bunların sonucunda ekolojik çeşitliliğin azalmasıyla tecrübe ediyoruz” denildi. 

Türkiye Anlaşma’yı onaylamayan 7 ülkeden biri

 İklim aktivistleri “Türkiye’nin şu anki çevre politikaları tüm dünya için geçerli olsaydı 4 derece ısınırdık. Buna rağmen Türkiye Paris Anlaşması’nı imzalayıp meclisten geçirmeyen 7 ülkeden biri” ifadelerine yer verdi.

Paris İklim Anlaşması’nı ulusal meclislerinden geçirerek yürürlüğe sokmayan diğer ülkeler ise şu şekilde: Eritre, İran, Irak, Libya, Güney Sudan ve Yemen. Türkiye dünyanın en büyük ekonomilerinin oluşturduğu G20 topluluğunda Anlaşma’yı tek onaylamayan ülke.

‘Küresel iklim ayaklanmasına ihtiyacımız var’

Görsel: Barış Şimşek

İklim aktivistleri tarafından yapılan açıklamada “Dünyanın doğal sınırlarına saygı duyan ve sosyal çıkarları zenginlerin kârından önce gören bir ekonomik sisteme adil bir geçiş sağlamak için yerleşik siyasetin ve endüstrilerin gücüne meydan okuyacak bir küresel iklim ayaklanmasına ihtiyacımız var” denildi.

Açıklama “Çağrıya iklim acil durumunun önemini anlayan tüm aktivistler, aileler, işçiler ve STK’ların bu çağrımıza kulak vermesini umuyoruz” ifadeleriyle son buldu. 

#hedef1buçuk

Genç iklim aktivistleri, 11 Aralık Cuma günü sosyal medya üzerinden #hedef1buçuk etiketi üzerinden tepkilerini dile getirerek iklim grevine çıkacaklar. Destek vermek isteyen kişiler gene bu etiket üzerinden paylaşım yapabilecek.

Dünya genelinde paylaşımlar ise #fightfor1point5 etiketiyle yapılacak. Ayrıca Fridays for Future hareketi tarafından başlatılmış bir imza kampanyası bulunuyor.

Kampanyada şu ana kadar 65 ülkeden 170 grup ve 3 bin 397 kişi 1,5 derece hedefi için mücadele edeceğini söyledi. Siz de kampanyayı desteklemek ve bu mücadelede yer almak istiyorsanız bu adres üzerinden imza kullanabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

Geri dönüşümün davranışsal ekonomisi-2

Türkiye’nin atık yönetim karnesi ciddi anlamda endişe verici. Henüz kendi atıklarımızla ne yapacağımızı yönetemiyorken, Avrupa’nın atıklarının yarısının ülkemize gönderilmesi bu endişeyi daha da derinleştiriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR