İklim KriziManşet

Papa’dan dünyaya yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırma çağrısı

0

İklim değişikliğini inkarcıları ve iklim krizinin etkilerini hafifletmek için harekete geçmekte yavaş davranan politikacılara çağrıda bulunan Papa Francis, dünyayı yenilenebilir enerjiye geçişini hızlandırmaya çağıran 7.000 kelimelik bir “Apostolik Öğüt ” yazdı.

Francis, gezegenimiz “kırılma noktasına yaklaşırken” iklim değişikliğine katkıda bulunan insan faktörünün ve küresel ısınmanın ardındaki bilimsel gerçeklerin göz ardı veya  inkar edilemeyeceğini söyledi.

The New York Times‘ın aktardığına göre, Papa “Zaman geçtikçe ve içinde yaşadığımız dünya çökerken buna karşı tepkilerimizin yeterli olmadığını fark ettim” diye yazdı.

Gelecek ay Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Dubai’de yapılacak COP28 İklim Konferansı öncesinde açıklanan belgenin başlığı “Laudate Deum” (Tanrıya Övgü). Bu, 2015 yılında çevreyle ilgili genelgesi Laudato Si’nin (Övgüler) ardından yayımlandı.

‘İklim değişikliği burada ve giderek belirginleşiyor’

Laudato Si’nin yayınlanmasından bu yana, gezegenin “protesto çığlıkları” olduğunu söylediği aşırı hava olaylarının kendine Laudate Deum’u yazmaya ilham verdiğini söyleyen Papa, “Sorunu inkar etmeye, gizlemeye, örtbas etmeye veya görecelileştirmeye yönelik tüm girişimlere rağmen, iklim değişikliğinin işaretleri burada ve giderek daha belirgin hale geliyor. Son yıllarda aşırı hava olaylarına, sık sık olağandışı sıcaklık dönemlerine, kuraklığa ve diğer protesto çığlıklarına tanık olduğumuz gerçeğini hiç kimse göz ardı edemez ” diye yazdı.

‘Karbon yakalamaya fazla güvenmeyin’

Metinde bilimsel verilere yer veren Papa, dünyanın fosil yakıtlardan temiz enerjiye “verimli, zorunlu ve kolayca izlenen” önlemlerle geçmesinin ahlaki bir zorunluluk olduğunu belirtti, ” Bizden istenen, bu dünyadan göç ettiğimizde arkamızda bırakacağımız mirasa dair belli bir sorumluluktan başka bir şey değildir” dedi.

Papa Francis, metinde karbon yakalama teknolojisine çok fazla güvenilmemesi konusunda da uyardı. Çalışmalar umut verici olsa da, küresel ısınmanın temeli olan insan faktörünün halen devam eden olumsuz etkisine dikkat çekti; “İklim krizinin okyanusların küresel sıcaklığının artması , asitlenmesi ve oksijenin azalması gibi bazı etkileri en azından birkaç yüzyıl boyunca geri döndürülemez ” adedi.

ABD‘deki kişi başına emisyonların Çin’den iki kat, yoksul ülkelerdeki ortalamadan ise yedi kat daha yüksek olduğunu belirterek, bu ülkeyi hedef alan Papa, “Batı modeliyle bağlantılı sorumsuz yaşam tarzında geniş çaplı bir değişikliğin uzun vadede önemli bir etkisi olacağını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Aktivistler, ‘radikal’ olarak adlandırılmamalı

Aktivist grupların “toplumun tamamı tarafından boş bırakılan bir alanı doldurdukları” için “radikalleşmiş” olarak adlandırılmaması gerektiğini belirten ve gezegende meydana gelen değişimlerin hızının “yüzyıllar veya binyıllar değil, bir nesil” içinde gerçekleştiğine dikkat çeken Papa Francis şunlara dikkat çekti:

“Deniz seviyesindeki yükseliş ve buzulların erimesi, bir birey tarafından yaşamı boyunca kolayca algılanabilir ve muhtemelen birkaç yıl içinde pek çok kişi bu gerçekler nedeniyle evlerini taşımak zorunda kalacak.”

İklim değişikliğinin “antropolojik” kökenlerinin artık inkar edilemeyeceğini söyleyerek, işletmelere ve “belirli ülkelere” kısa vadeli çıkarlarından vazgeçmeleri çağrısında bulunan Francis, “İnsanoğlunun kendi küçük çıkarlarını aşma ve daha geniş kapsamlı düşünme kapasitesine güveniyorsak, COP28’in sürekli izlemeye tabi etkili taahhütlerle enerji geçişinde kararlı bir hızlanmaya olanak sağlayacağını ummaya devam edebiliriz” dedi.

Dünya insanlarına karne: D

Amerikan Meteoroloji Derneği’nin çok dinli bir komitesine başkanlık eden, Katolik ABD’li iklim bilimci Carlos Martinez, Papa’nın kaleme aldığı metnin insanlar için bir karne gibi olduğunu  belirterek, “Dilden öyle anlaşılıyor ki öğrencilere D gibi bir D verecek. Çünkü bazı ilerlemeler oldu ama olması gerektiği gibi ve yeteri kadar değil” dedi. ”

Metnin Papa’nın verdiği en az umut verici ancak kendisi ve bilim insanlarının bilimsel olarak doğruluğunu kanıtladığı mesajlarından biri olduğunu söyleyen Martinez, ” Dünyanın durumu ve bunun insanlar ve topluluklar üzerindeki etkileri konusunda sözünü esirgemiyor” diye konuştu.

Northern Illinois Üniversitesi iklim bilimci Victor Gensini de “Karşılaştığımız zorlukların büyüklüğü göz önüne alındığında, üslup uygundur” değerlendirmesi yaptı.

Francis’in 2015’teki genelgesi “Övgüler” Katolik Kilisesi için bir dönüm noktasıydı; ilk kez bir Papa, iklim tartışmasını ahlaki açıdan yeniden şekillendirmek için en yetkili öğreti belgelerinden birini kullanmıştı. Başkanlar, patrikler ve başbakanlar tarafından alıntılanan ve kilisede aktivist bir hareketi teşvik eden bu metinde Francis, zenginlerin yoksulları sömürdüğü ve Dünya’yı bir muazzam bir pislik yığınına dönüştürdüğü “yapısal açıdan sapkın” bir ekonomik sistemi düzeltmek için cesur bir kültürel devrim çağrısında bulunmuştu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.