İklim Krizi

Papa Francis’ten iklim konferansı çağrısı

0
Papa Francis I, Kürsi-yi Resuli'ye mürafaasından beri iklim değişikliğini önemsedi.

Vatikan yetkilileri, Kilise‘nin bu ay sonunda iklim değişikliği odaklı önemli bir konferansı düzenliyor olduğunu açıkladı. Bilim insanları, dünyadan inanç liderleri ve doğa korumacıları bir araya getirecek  ve “Dünyayı Koru, İnsan Onurunu Tesis Et: İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Kalkınmanın Ahlâkî Boyutu” başlığıyla toplanacak konferans, 28 Nisan’da biraraya geliyor. Konferans, Papa Francis I‘in Haziran veya Temmuz’da ilan edeceği ve ilk günden önemsediği iklim değişikliği ve çevre fermanı öncesinde bir adım.

Papa Francis I, Kürsi-yi Resuli'ye mürafaasından beri iklim değişikliğini önemsedi.

Papa Francis I, Kürsi-yi Resuli’ye cülusundan beri iklim değişikliğini önemsedi.

Odağına sürdürülebilirliktense sürdürülebilir kalkınma kavramını aldığı anlaşılan Vatikan, konferansla “en savunmasız olanlara özel bir odakla, sürdürülebilir kalkınmanın önde gelen dinî geleneklerin değerleriyle mülhem olduğu üzerine konsensüs oluşturma”yı hedeflediğini açıklıyor.

Konferansın katılımcıları, “dünyaya sahip çıkmakla mislin insanlara sahip çıkmak arasındaki esasî bağ” üzerine ortak bir açıklama yapmayı da hedefliyor. Diğer önemli hedef ise, “2015 süresince ve ötesine, tüm dinler arasında sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliği konusunda kalıcı bir hareket inşa etmeye katkı.” Bu hedef, Aralık ayında Paris’te yapılacak ve hayati bir anlaşma çıkması şart olan COP21 iklim zirvesi ışığında değerlendirilmeli.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon‘un da açılış konuşması yapacağı konferansa katılacaklar arasında ekolojik farkındalığa sahip iktisatçı ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözüm Ağı yöneticisi Jeffery Sachs, ve Bosna-Hersek içsavaşından sonra birleşik çoğulcu bir Bosna yaratmal için çalışmış Barış için Dinler Girişimi yöneticisi William Vendley de var; farklı dini geleneklerin temsilcileri geçici programda henüz belirli değil.

 

(Think Progress, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.