İklim KriziManşet

Papa Francis’in Washington ziyaretinde 200bin iklim aktivisti yürüyecek

0
Çevre aktivistleri Papa Francis'in iklim değişikliği genelgesini yayınlaması sonrası Katolik bir kiliseye giderken. 18 Haziran 2015. Manila, Filipinler. Fotoğraf: Bullit Marquez/AP

Juliet Eilperin ve Michelle Boorstein tarafından Washington Post‘ta yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Naime Sürenkök‘ün  çevirisiyle sunuyoruz.

***

Birçok çevreci grup 24 Eylül’de National Mall adındaki parkta yüz binlerce insanın dikkatini çekecek önemli bir iklim yürüyüşü planlıyor. O gün Papa Francis, Kongre’de konuşup daha sonra halka hitap edecek.

Çevre aktivistleri Papa Francis'in iklim değişikliği genelgesini yayınlaması sonrası Katolik bir kiliseye giderken. 18 Haziran 2015. Manila, Filipinler. Fotoğraf: Bullit Marquez/AP

Çevre aktivistleri Papa Francis’in iklim değişikliği genelgesini yayınlaması sonrası Katolik bir kiliseye giderken. 18 Haziran 2015. Manila, Filipinler. Fotoğraf: Bullit Marquez/AP

Küresel ısınmaya bağlı sera gazı emisyonlarını azaltmak için ahlaki durumu gösterecek olan eylemin toplanma izni 200.000 kişiyi kapsıyor. “The Moral Action on Climate Network” gibi birçok çevreci grup o gün orada olacak. Meclisi Başkanı John Boehner, Papa’nın burada bulunmaya istekli olduğunu bildirdi. Resmi açıklamalara çok güven olmasa da Papa’nın son dakika değişiklikleriyle ünlü olduğu da düşünüldüğünde birkaç dakika konuşma yapması da bekleniyor.

Francis’in kamusal alandaki konuşmasında iklim değişikliğinin üzerinde durup durmayacağı belirsiz. Ancak bazı gruplar, papalığı boyunca bu konuda hassas olmasıyla bilinen Papa’nın bu konuya değineceğini düşünüyor.

Haziran ayında, Francis insan faaliyetleri ve iklim değişikliği arasındaki bağlantıya şüpheci bakanlar için, bilimi reddettiklerine vurgu yapan önemli bir genelge yayınladı.

192 sayfalık belgede “Realizm ve pragmatizm bahanesiyle bazı koyu Hıristiyanlar, çevre için endişe ifadelerini alaya alma eğilimindedirler” ifadesinde bulundu.

İklim için Dinler-arası Ahlaki Eylem”in kurucularından ve bu yürüyüşün yürütücülerinden olan Lise Van Susteren, geniş bir yelpazeye ait farklı dinlere mensup grupların, iklim sorunu için bazı farklılıklarının üstesinden gelerek birleştiklerini belirtti.

Van Susteren “Çoğumuz bazı sosyal konularda aynı düşünmüyor olsak da, iklim değişikliğinin ahlaki boyutu konusunda Papa’nın önderliğinde çalışmaktayız” dedi.

Eylül ayında, Van Susteren ve evangelistler de dahil olmak üzere diğer dini çevreci gruplar, Yahudiler ve Müslümanlar, Papa’nın ziyareti ile ilgili olarak Washington’daki ahlaki yürüyüşün nasıl bir etki yaratacağını tartışmaya başladı. Bu yürüyüşe her yıl 22 Nisan Dünya Günü’nde bir araya gelen Earth Day Network temsilcileri de destek verecek.

Bu yıl Dünya Günü’nde Papa’yla görüşen Earth Day Network Başkanı Kathleen Rogers, Papa’nın bu konuya önem verdiğini belirtiyor. “Papa içtenlikle ekonomik olarak  dezavantajlı insanlarla ve gruplarla özellikle ilgileniyor” dedi ve “İklim onun için çok önemli” diye ekledi.

Kiliseye yakın bazı çevreler, Vatikan ve çevrecilerin genelgenin bu gezi sırasında nasıl tasvir edildiğine dikkat etmek zorunda olduğunu belirtiyor.

Georgetown Üniversitesi’nde uzun zamandır Amerikan Katolik Piskoposların politika direktörlüğünü yapan ve Katolik Toplumsal Düşünce ve Kamu Yaşamı İnisiyatifi’nin direktörü olan John Carr, Vatikan’ın yürüyüşü düzenleyenlerle doğrudan işbirliği yapma olasılığının olmadığını söyledi.

“Burada amaç bu konuda bilgisi olmayan insanlara ulaşmaktır. Organizasyonun ideolojik ve partizan gruplar tarafından yürütülmesi yararlı değil. Papa’nın gezisinden anlam çıkarmak isteyen gruplar kendilerine şunu soracaklardır: “partizan görünerek bu mesajı büyütecek mi yoksa olumsuz bir etki mi yaratacak? Papa’nın kullanıldığı hissi insanlarda olumsuz etki yaratabilir”.

Ayrıntılar üzerinde hala çalışılıyor olsa da yürüyüş birkaç saat boyunca parkın çevresinde büyük bir alanı meşgul edecek gibi görünüyor.

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Juliet Eilperin ve Michelle Boorstein

Yeşil  Gazete için çeviren: Naime Sürenkök

(Yeşil Gazete, Washington Post)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.