Hayvan HaklarıManşet

Pandalar çiftlik hayvanlarının tehdidi altında

0

Nature Conversation dergisinde yayımlanan araştırma, nesli tükenme tehdidi altındaki canlıların yaşam alanlarının, diğer hayvanlar nedeniyle yeni riskler altında kaldığını gösterdi. Çin’in Şiçuan bölgesindeki pandalar ve atların yaşam alanları çakıştığı için pandaların bambuya ulaşımı zorlaşıyor.

chinas-panda-diplomacy-has-entered-a-lucrative-new-phase

Michigan State Üniversitesi’nin yaptığı araştırma, Çin’in Siçuan eyaletinde bulunan Woolong Doğal Koruma Alanı’ndaki çiftlik hayvanlarının, aynı bölgede yaşayan dev pandaları artan bir tehdidin altına soktuğunu tespit etti. Bölgeden birçok deneysel veri toplayarak pandaların ve atların kullandıkları alan ile yaşam alanlarını belirleyen araştırmacılar, aynı zamanda hayvanların erişebildiği bambu miktarını tespit etmeye çalıştı.

At sayısı arttıkça pandalar için hayat zorlaşıyor

Woolong Doğal Koruma Alanı’nda yedi yıldır araştırma yapan MSU doktora öğrencisi Vanessa Hull, bambu yiyen at sorununu GPS takip cihazı takılı pandalar sayesinde fark ettiklerini belirtti.

Doğal arazide atların tükettiği bambu artıklarına rastlayan Hull, “Fark etmek için özel bir yeteneğe gerek yoktu. Üzerlerinden çim biçme makinesi geçmiş gibiydi” ifadesini kullandı.
Araştırmacılar, son yıllarda sayıları giderek artan atların satılacakları gün gelene kadar başıboş bırakıldığını ve bambuları tüketmeye başladığını fark etti. Veriler, 1998 yılında sadece 25 atın bulunduğu Woolong’ta, bu sayının 2011’de 350’ye çıktığını gösterdi.

“Pandalar için yeni bir koruma programı gerekiyor”

Liu, sadece bambu yiyen ve insanlardan uzak, hafif eğimli arazilerde yaşamayı tercih eden pandaların, orman kaybının yanı sıra çiftlik hayvanlarının da tehdidi altına girdiğine dikkat çekerken, geride kalan 1600 pandanın korunması için yeni bir koruma politikası belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

(Al Jazeera Turk/Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.