Dünyaİklim KriziManşet

Pakistan’da can kaybı bin 355’i buldu: Küresel eylem yarın gerçekleştirilecek

0
Fotoğraf: Fayaz Aziz/Reuters

Son dönemin en büyük sel felaketini yaşayan Pakistan’da can kaybı bin 355’e ulaştı. Pakistan’daki yıkıma dikkat çekmek üzere aktivistler  İklim Adaleti Hareketi çağrısıyla yarın “#PakistanIsOurStory” sloganıyla Beşiktaş’ta 14.00’da İstanbul Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Beşiktaş Hizmet Binası önünde bir araya gelecek.

Daha önce benzeri görülmemiş ve haftalardır süren muson yağmurlarının etkisiyle ülkenin üçte biri su altında kaldı.

Vatandaşlar bugün sel sularını durdurmak için bariyerler inşa ediyor.

Yüzbinlerce insan, iklim değişikliğinin bir sonucu olan, yaklaşık 10 milyar dolarlık kayba neden olan, 220 milyonluk nüfusun yaklaşık 33 milyonunun hayatını alt üst ettiği tahmin edilen sel felaketinde evlerini terk etmek zorunda kaldı.

En kötü etkilenen bölgelerden biri olan güneydeki Sindh eyaletinde, sel suları Bhan Syedabad kasabasını tehdit etti. Kasaba sakinleri evlerini boşalttıktan sonra yakındaki köylere kaçarken, trafik kasabanın dışındaki dar yolu tıkadı.

Fotoğraf: Akhtar Soomro/Reuters

Öte yandan Türkiye’den de iklim aktivistleri iklim krizinin yıkıcı etkilerinin su yüzüne çıktığı Pakistan’daki son felakete dikkat çekmek üzere yarın Beşiktaş’ta bir eylem gerçekleştirecek.

‘Pakistan bizim hikayemiz’

Pakistan’daki iklim felaketine dair İklim Adaleti Hareketi oluşumu da 9 Eylül’de kitlesel bir eyleme hazırlanıyor.

9 Eylül küresel dayanışma eylem gününde “#PakistanIsOurStory” sloganıyla Beşiktaş’ta 14.00’da İstanbul Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Beşiktaş Hizmet Binası önünde bir araya gelecek aktivistler konuya ilişkin bir de açıklamada bulundu:

“Pakistan, iklim krizinden en az sorumlu ülkelerden biri olmasına rağmen en çok zarar gören ülke konumunda.

Fosil yakıt endüstrisi ve kapitalist sistem bu felaketten doğrudan sorumludur. Öfkemizle ve uluslararası dayanışma içinde onları şimdi durdurmalıyız. En zengin ülkeler ve fosil yakıt şirketleri, neden oldukları muazzam zarar için tazminat ödemek zorundadır! Pakistan bizim hikayemiz, iklim krizi şimdi oluyor, dayanışma bizim gücümüz.”

Fotoğraf: Akhtar Soomro/Reuters

‘Zenginleri helikopterler kurtarıyor’

Reuters’in aktardığına göre; Pakistan’ta 25 yaşındaki Abdul Fahim, iki bin Pakistan Rupisine (162,43 TL) bir tekne kiralamak zorunda kaldığını söylüyor. Zenginleri helikopterlerin kurtardığını aktaran Fahim, ailesinin canını kurtarmak için bu tekneyi satın almak zorunda kalmış.

Temmuz ve Ağustos’ta Pakistan’a 30 yıllık ortalamadan yaklaşık yüzde 190 daha fazla yağmur yağarken, Sindh ortalamadan yüzde 466 daha fazla yağış aldı.

Yaklaşık 220 milyon nüfuslu Güney Asya ülkesi, art arda sekiz hafta süren şiddetli yağışların ardından yaşadığı eşi görülmemiş krizle baş etmekte güçlük çekiyor.

Meteoroloji ve iklim uzmanları ise dünya çapında artan aşırı hava olaylarının gezegenin yükselen sıcaklıklarından kaynaklandığına dikkat çekiyor. Daha yüksek sıcaklıklar, atmosferde daha fazla su birikmesi anlamına geliyor. Yükselen her bir derece için havada yaklaşık yüzde 4 daha fazla su tutulabiliyor ve bu durum da ya aşırı yağışlara ya da muson gibi sert yağmurların güçlenmesine neden oluyor.

Fotoğraf: Akhtar Soomro/Reuters

Ölüm sayısının ve ekonomik yükün artması, ekonomik olarak kırılgan ve siyasi olarak bölünmüş ülkeye stres katması bekleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü, 6,4 milyondan fazla insanın su basmış bölgelerde insani desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler 160 milyon dolarlık yardım çağrısında bulundu.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, geçen hafta Birleşmiş Milletler‘in 3 milyon dolarlık katkısına ek olarak, Pakistan’a  30 milyon dolarlık insani yardım açıklamıştı.

BM Genel Sekreteri António Guterres, yarın başlayacak iki günlük ziyaret sırasında etkilenen bölgeleri gezecek ve üst düzey yetkililerle görüşecek.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.