Doğa MücadelesiManşet

Öztunç: Zeytin ağaçları kalıcı, AKP gidicidir

0
Fotoğraf: Doğa Derneği

İzmir Seferihisar ilçesindeki Orhanlı’da yargı kararına rağmen bölgede jeotermal enerji santrali kurmak isteyen firmanın faaliyetlerinin durdurulmamasına tepki göstere CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç bir açıklama yaptı.

Öztunç yaşananlarla ilgili “Yargı kararını uygulamak zorunda olan kamu görevlilerine çağrıda bulunuyorum. AKP’ye güvenip görev suçu işlemeyin. O zeytin ağaçları kalıcı, AKP gidici” yorumunu yaptı.

‘İyi niyetten söz edilemez’

Geçtiğimiz ay Jeotermal Enerji Santrallerinin Çevresel Etkileri isimli kitabı yayınladıklarını paylaşan Öztunç, “CHP Jeotermal Enerji Araştırma Komisyonu olarak yaptığımız saha çalışmaları kapsamında Orhanlı’yı da ziyaret ettik. Kadim bir kültürü devam ettirmeye çalışan, doğa harikası bir yer. Binlerce yıldır zeytincilikle geçinen, zeytinyağı üreterek yaşayan bir köy” dedi.

Öztunç, “Binlerce yıllık zeytin ağaçlarını kesip yerine JES kurmaya çalışıyorsanız, burada iyi niyetten söz edilemez. Kimse de bunu, enerji ihtiyacı üzerinden bize izah etmeye kalkışmasın. Komisyon olarak JES’lerin yoğun olarak kurulduğu yerleri inceledik; ovaların, tarlaların, yerleşim alanlarının ne hale geldiğini gözlerimizle gördük” ifadelerini kullandı.

‘Yargı kararını uygulamamak suç’

Yargı kararına rağmen, JES sahibi firmanın halen çalışmalarına devam etmesini eleştiren Öztunç, “Bu bir görev suçudur. Yargı kararlarının derhal uygulanması gerekir. Valilik, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri, kolluk görevlileri bu kararın uygulamakla yükümlülüler” dedi.

Öztunç, “Eğer AKP’ye güvenip, binlerce yıllık zeytin ağaçlarının kesilmesine göz yumuyorlarsa, finalde kendileri kaybeder. Zeyin ağaçları kalıcı, AKP ise gidicidir. O zeytin ağaçları, binlerce yıldır orada ve ne hükümdarlar gördüler, hepsi de geldi gitti” yorumunda bulundu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.