EkonomiManşet

Oxfam: “En zengin serveti, en yoksulun 65 katı”

0

Bu hafta Çarşamba günü Davos’ ta başlayacak olan Dünya Ekonomik Forumu öncesinde, İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’ın açıkladığı “Working For The Few/Azınlık İçin Çalışmak” adlı rapor dünyanın sosyal adaletsizliğini bir kere daha gözler önüne seriyor: en zengin 85 kişinin toplam geliri, gezegenin en fakir üç buçuk milyar nüfusunun geliriyle eşit.

Yoksulluk ve onunla bağlantılı sosyal adaletsizlik üzerine çalışan Oxfam’ın raporunda %1’lik dilimde bulunan en zenginlerin servetinin, en yoksul kesimden 65 kat daha fazla olduğu ve bu durumun politik istikrarı tehdit edip sosyal gerilimlere yol açtığı vurgulanıyor.

Masadaki kırıntılar için mücadele zorlaşıyor

Oxfam’a göre, gittikçe artan eşitsizlik tesadüf değil; politik gücü eline geçiren zengin elitlerin, politik süreçlerde kendi menfaatleri için daha fazla söz sahibi olması ve ekonomi kurallarını yönlendirmeleri uçurumu arttırıyor. Ekonomik forum toplantısında bulunacak olan Oxfam direktörü Winnie Byanyima, “gittikçe genişleyen eşitsizlik bir fasit daire yaratıyor, bu öyle bir döngü ki servet ve güç gittikçe daha hızla azınlığın elinde kalırken, masada kalan kırıntılar için geri kalanımız daha da çok mücadele etmeye mahkum oluyor” şeklinde açıklama da bulundu.

Working for the Few - Oxfam report

İspanya, Brezilya, Güney Afrika, İngiltere, ABD ve Holanda dahil 30 ülkede gerçekleşen araştırma, geçtiğimiz onyıllarda zenginlerin politik olarak kendi menfaatleri uğruna; finansal serbestleşme, yüksek gelirlerde vergilerin düşürülmesi ve kamu hizmetlerinin azaltılması gibi bir dizi ekonomik çarpıklığı kabul ettirmeyi başardığını ortaya koyuyor.  Örnek olarak 1970’lerin sonundan bu yana araştırmanın yapıldığı 30 ülkeden 29’unda en zenginler için yapılmış olan vergi indirimleri gösteriliyor.

Daha eşit bir düzen için yapılması gerekenler

Politik liderlerin ve iş insanlarının bir araya geleceği Dünya Ekonomik Forumu’na Oxfam adına katılacak olan Winnie Byanyima raporun sunumunu gerçekleştirecek. Oxfam, toplantıya katılacak ülkelere sosyal eşitsizliği engellemek adına bir dizi adım atmaya çağıracak. Bu adımlar arasında; kademeli vergilendirme sistemini desteklemek, vergi kaçırma konusunda tedbir almak, varsılların politik yardım için kendi servetlerini kullanarak yurttaşların demokratik iradesini küçümseyen uygulamalarına son vermek, şirketlere yapılan yatırımların kamuya açık olmasını sağlamak, sağlık, eğitim ve sosyal güvenliğe gelir sağlayacak vergilendirme sisteminde dikkatli olmak ve ekonomik elitlerin bu tedbirler konusunda devletlere destek olması bulunuyor.

Haberin orjinaline buradan ulaşabilirsiniz.

(Guardian, Yeşil Gazete)

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.