Otizm Güçlü Aile Derneği (OGAD), düzenlediği yardım sergisiyle otizm konusunda toplumsal duyarlılığı yükseltmeyi hedefliyor. Sergiden elde edilen gelir, otizmli çocukların ve ailelerinin yararlanacağı Aile Danışma ve Eğitim Merkezi’nin kurulması amacıyla kullanılacak.
Küratörlüğünü Işık Gençoğlu’nun üstlendiği “Umut Ek Sevgi Büyüsün” sergisi, Le Meridien Istanbul Etiler sponsorluğunda 20 Aralık 2016 – 20 Ocak 2017 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Sergiye eserleriyle destek veren otizm dostu sanatçılar ise; Ahu Akkan, Beyza Boynudelik, Cansu Tanpolat, Deniz Sağdıç, Genco Gülan, Hakan Kırdar, Hakan Kürklü, Hatice Gökçe, Hayri Karay, Kerem Sanlıman, Meriç Kara, Murat Germen, Mustafa Seven, Nihal Gündüz, Ömür Tokgöz, Sevgi Karay, Taylan Mintaş, Tina Varon, Ümit Ünal, Varol Topaç ve Yılmaz Zenger.
Işık Gençoğlu, sanatçıların değerli destekleriyle şekillenecek serginin bir bağış organizasyonu olduğunu ifade ediyor. Küratör Gençoğlu sözlerinin devamında şöyle diyor; belli ki kabuk bağlamayacak acılarımızı dayanılır kılabilmek için bizi birleştirmiş ortak bir gaye vardır: İhtiyacı olana yardım etmek. İşte bu sergi bu amaçla gerçekleşmekte ve toplumca kararan gönüllerimize biraz umut serpmeyi görev edinmektedir. Umut ekelim, sevgi büyüsün diye…
Otizm Güçlü Aile Derneği (OGAD)
OGAD, otizm spektrum bozukluğundan etkilenmiş çocukları ve ailelerini eğiterek ve koçluk yaparak desteklemeyi, otizmle baş edebilmek için güçlendirmeyi ve kamuda otizm farkındalığı yaratmayı amaçlayan bir dernek. En büyük hayali ise otizmli çocuklar için, normal gelişim gösteren akranlarıyla birlikte eğitim görebilecekleri bir okul açabilmek; ileride de bunu bir yaşam köyüne dönüştürebilmek. 2013 yılında otizmli çocuklarla ailelerini güçlendirmek ve toplumu otizm konusunda bilinçlendirmek için yola çıkan Otizm Güçlü Aile Derneği (OGAD), otizme dikkat çekmek için farklı etkinlikler organize etmeye devam ediyor.
ABD’de yapılan son araştırmaya göre her 68 çocuktan birine otizm (CDC-The Centers for Disease Control and Prevention) teşhisi konuluyor. Geçmişe göre bu oranlar yükseliş eğiliminde. Otizm tanısı almış çocuklar için kanıtlanmış tek tedavi yöntemi ise, yoğun eğitimden geçiyor. Ülkemizde 18 yaşın altında 352 bin otizmli çocuk ve genç olmasına rağmen bunların sadece 21 bini eğitim alabiliyor. Bu alandaki boşluğu bir parça doldurmak amacıyla, OGAD bir Aile Danışma ve Eğitim Merkezi kurmaya karar vermiş durumda. Merkez bünyesinde hem aileler çocuklarının gelişimi için uzmanlardan öneriler ve eğitimler alabilecek hem de otizmli çocuklar ve normal gelişim gösteren kardeşlerinin/ akranlarının kaynaştırma yöntemiyle bir arada çeşitli atölyelere katılarak gelişim sağlayacakları bir ortam yaratılacak.
Haber: Emine Mine Bora
(Yeşil Gazete)