Gündemİfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Osman Kavala yeniden tutuklandı

0

Hak savunucusu ve iş insanı Osman Kavala, 2.5 yıl boyunca tek tutuklu sanık olarak yargılandığı Gezi davasında, dün beraat etmesinin hemen ardından, tahliye bile edilemeden yeniden gözaltına alındı.

Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü‘nde süren gözaltı işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Kavala hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz, tutuklama talep etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan tutuklama talebi yazısında, “Tutuklama talebinde 26. 07. 2016 tarihinde başlatılan soruşturma kapsamında başka suçtan tahliyesine müteakip kaçma şüphesi göz önünde bulundurularak 18.02. 2020 tarihinde gözaltı kararı verildiği” belirtildi.

Savcı: Kaçma şüphesi var

Kavala’nın darbe teşebbüsü iddiasıyla suçlandığı yazıda şu ifadeler yer aldı:

“Hakkında Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebir şiddet kullanarak çalışamaz hale getirmek suçu yönünden kovuşturma bulunan Osman Mehmet Kavala’ya Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin anayasal düzenini cebir şiddet kullanarak değiştirmeye teşebbüs (darbe teşebbüsü) suçun niteliği mevcut delil durumu şüphelinin kaçma ihtimalinin bulunması adli kontrol tedbirleri yetersiz kaldığı dikkate alınarak Osman Kavala’nın atılı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin anayasal düzenini cebir şiddet kullanarak değiştirmeye teşebbüs suçu yönünden CMK 100 maddesi gereğince sorgusu yapılarak tutuklanmasına karar verilmesi kamu adına talep olunur.”

‘Barkey ile görüştü’ iddiası

Tutuklama talebi yazısında “FETÖ” soruşturması çerçevesinde hakkında soruşturma yürütülüp yakalama kararı çıkarılan Fethullah Gülen’ın başkanlığını yaptığı Rumi Forum Vakfı’nın organizasyonunda yer alan Henri Barkey ile Osman Kavala’nın görüştüğü iddia edilerek şöyle denildi:

“Şüpheli Mehmet Osman Kavala’nın Henri Barkey ile 18 .07. 2016 tarihinde Karaköy semtinde bir restorantta buluştukları bunun yanında yapılan iletişim analizlerinden de anlaşılacağı üzere darbe girişimi öncesi ve sonrasında yoğun irtibatlarının bulunduğu yine iletişim analizine göre şüpheli Kavala’nın diğer şüpheli Barkey ile darbe girişimi öncesi 27. 06 .2016 tarihinde önce Şişli ilçesinde şüpheli Kavala’ya ait işyerinde, devamında da 30. 06. 2016 tarihinde Diyarbakır ilinde bir araya gelerek PKK terör örgütü irtibatlı kişilerle buluştuklarını tespit edildiği..”

Hakim: Delilleri karartabilir

Talebi değerlendiren İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği Osman Kavala’nın tutuklanmasına karar verdi. Savcının tutuklama gerekçelerini dikkate alan hakimlik Kavala’nın kaçma ve delilleri karartma şüphesi bulunduğunu öne sürdü.

  1. Sulh Ceza Hakimliğinin tutuklama kararı ise özetle şöyle:

“…15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsünün karar sürecine katılmış olabileceğine dair kuvvetli suç şüphesini gösterir somut delil niteliğinde olduğu her ne kadar şüpheli hakkında bu soruşturma kapsamında 11.10. 2019 tarihinde resen tahliye kararı verilmiş ise de kamuoyunda Gezi Parkı davası olarak bilinen dosyadan verilen tahliye kararı nedeniyle atılı suçun ağırlığı ve önemi dikkate alındığında şüphelinin kaçma şüphesinin bulunduğu, atılı suçun CMK 100. maddesinde sayılan suçlardan olması nedeniyle tutuklama sebepleri kabul edilmesi gerekliliği, soruşturma konusu suçun ağırlığı ve önemi dikkate alındığında adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağındfan CMK’nın 100 ve devamı maddeleri gereğince tutuklanmasına…”

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.