Ekolojik YaşamManşet

Osman Evcan’la Dayanışma Eylemi

0

20 gündür açlık grevinde olan anarşist-vegan tutsak Osman Evcan için, 23 Kasım ‘Dünya Küresel Eylem Günü’nde başta İstanbul, İzmir olmak üzere Avusturya, Atina, Belarus ve Çek Cumhuriyeti gibi dünyanın pek çok farklı bölgesindeki aktivistlerle eş zamanlı olarak bugün saat 19:00’da cezaevlerinde yaşanan tecriti protesto etmek için bir araya geldiler.

Taksim Meydanı’nda buluşan grup, müzik ve sloganlar eşliğinde Galatasaray Meydanı’na yürüdü. Burada açıklama yapan Yaprak Kırdök, Evcan’ın 4 yıldır tutsak bulunduğu Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde “hayvansız” beslenme talebinin karşılanmaması üzerine 4 Kasım günü başlattığı açlık grevini sürdürdüğünü hatırlattı.

Yürüyüşe katılan Yeryüzüne Özgürlük Derneği, Vegan Kolektifi, Toprak ve Özgürlük Kooperatifi, Direnişin Ritimleri ve  Osman’ın anarşist arkadaşları tramvay durağında başlayıp Galatasaray Lisesi önünde kadar  “Osman Evcan’a Özgürlük”, “Zindanlar Yıkılsın, Tutsaklara Özgürlük” “Mezbahalar Yıkılsın, Hayvanlara Özgürlük” “Açlık İşkenceyle Bastırılamaz” “İnsana Hayvana Yeryüzüne Özgürlük” sloganları atarak seslerini duyurmaya çalıştılar.

Anarşist-vegan fikirlerinden ötürü hiçbir hayvansal gıda ve ürüne yaşamında yer vermeme kararı alan Osman Evcan, 4 yıldır tutsak edildiği Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi yönetimince hakkı olan vegan beslenme tercihinin dikkate alınmaması üzerine, 4  Kasım’da süresiz açlık grevine başladı ve  20 gündür açlık grevinde yaşam mücadelesi vermekte.

Durumu her geçen gün daha da ciddileşen Osman Evcan’a bugüne kadar sanatçı ve Yeşiller Partisi üyesi İlkay Akkaya, gazeteci Pınar Öğünç, Milletvekili Melda Onur destek vermiştir.

Yapılan basın açıklaması ise şu şekilde:

‘Osman Evcan, 4 Kasım’dan bu yana sürdürdüğü açlık greviyle; vegan besinlere erişememe, gerektiği gibi tedavi edilmeme ve dilekçe hakkının engellenmesi gibi hak ihlallerinin yanı sıra, cezaevlerinde “olağan” bir durum olarak karşılanan birçok soruna da dikkat çekmektedir. Osman nezdinde kamuoyunun bilmediği bir konuya dikkat çekmek istiyoruz:

Bugün cezaevlerindeki hiçbir mahkum devletin kendi imkanlarıyla beslenmiyor! Çünkü F Tipi Cezaevi sistemine geçildiğinden beri tüm tutsaklardan elektrik, su ve yemek parası peşin olarak alınmaktadır. Kimse yemeğini bedava yemiyor ve herkes yediği yemeğin parasını devlete ödemek zorunda bırakılıyor. (Hatta daha içerde yatarken bile, tutsak ailelerine haciz davaları açılabiliyor).

Özünde en önemli gerçek Osman’ın ve diğer tutsakların cezaevinde parasını ödemek zorunda kaldığı yemeği seçme hakkına sahip olduğudur!

Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2010 yılında 161 tutsak hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. 213 tutsak “sözde” doğal yollarla, 38 tutsak ise intihar sonucu yaşamını yitirdi.

Türkiye cezaevlerinde şu anda kaçı kronikleşmiş, ağır-hafif hasta kaç tane vejetaryen, vegan ya da belirli inançları doğrultusunda farklı beslenmeyi seçmiş hükümlü ve tutuklu bulunuyor bu konuda kesin bir rakam yok. Birçok tutuklu, “cezaevinde yaşamını sürdüremez” şeklindeki raporların varlığına rağmen, tahliye edilmiyor, hapishanelerde ölümü bekliyor.

Türkiye devletine ve ilgili kurumlarına şunu belirtmek isteriz ki, Osman’ın hücrede açlıkla geçirdiği her gün yüreklerimizde öfke taşkınlarına gebedir. Osman’ın açlık grevini bitirmesi için istekleri derhal yerine getirilmelidir. Aksi taktirde en kısa zamanda Kırıkkale F-tipi zindanlarının kapılarına dayanacağımızı dikkati çekmek isteriz.’

OSMAN EVCAN’A VEGAN YEMEK!

ZİNDANLAR YIKILSIN! TUTSAKLARA ÖZGÜRLÜK!

Osman Evcan’ın Arkadaşları

You may also like

Comments

Comments are closed.