Ekolojik YaşamManşet

Osman Evcan direndi, yemek hakkı tanındı

0

Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliğine göre, artık “inancı gereği veya vegan, vejetaryen türü özel bir beslenme şekline sahip hükümlü ve tutukluların talepleri, iaşe miktarı ile sınırlı kalmak üzere karşılanacak.”

Bianet’ten Çiçek Tahaoğlu’nun haberine göre;

Dün Resmi Gazete’de yayınlanan “Hükümlü ve Tutuklular İle Ceza İnfaz Kurumları Personelinin İaşe Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”le, hapisteki vegan ve vejetaryenlerin yaşadığı beslenme sorunları çözülecek.

Eski yönetmelikte yer alan ‘hasta hükümlü ve tutukluya, kurum hekiminin belirleyeceği besinler verilir’ maddesi, “Hasta hükümlü ve tutukluya, diyetisyen veya hekimlerin belirleyeceği besinler verilir. İnancı gereği veya vegan, vejetaryen türü özel bir beslenme şekline sahip hükümlü ve tutukluların talepleri, iaşe miktarı ile sınırlı kalmak üzere karşılanır” şeklinde değiştirildi.

Yapılan değişiklikle, hamilelere özel durumlarına uygun şekilde Adalet Bakanlığı’nca belirlenen tutarda gıda verilecek.

Osman Evcan’a vegan yemek veriliyor

Kırıkkale Cezaevi’nde bulunan vegan mahkum Osman Evcan, sebze yemeği çıkmadığı için 3 Kasım’da açlık grevine başlamıştı. Hapishanelerde “yemek hakkı” konusu Evcan’ın açlık grevi eylemi sonrası gündeme gelmişti. Bunun üzerine meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Kırıkkale Cezaevi’nde vejetaryen menü hazırlanmaya başladığını açıklamıştı.

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, sadece Kırıkkale’de değil, tüm cezaevlerindeki vegan ve vejetaryen mahkumlar, ihtiyaçları olan beslenme rejimini uygulayabilecek.

Osman Evcan’ın annesi Zeliha Evcan, bianet‘e yaptığı açıklamada oğlunun durumunun iyi olduğunu, vegan yemekler yiyebildiğini ve düzenli olarak doktora gittiğini söyledi.

You may also like

Comments

Comments are closed.