ManşetDünyaKültür-Sanat

Oscar ödüllerine Will Smith’in tokatı damga vurdu, en iyi film CODA

0

94. Oscar Ödülleri, Los Angeles’ta sahiplerini buldu.

En iyi film CODA olurken, en iyi kadın oyuncu ödülünü Jessica Chastain ve en iyi erkek oyuncu ödülünü Will Smith aldı. En iyi uluslararası film Japon yapımı “Drive My Car” olurken, “The Power of the Dog” filminin yönetmeni Jane Campion, Oscar tarihinde En İyi Yönetmen Ödülünü alan üçüncü kadın oldu.

King Richard filmindeki performansıyla ilk kez Oscar alan Will Smith‘in, ödülünü almadan önce törenin sunucularından komedyen Chris Rock‘a attığı tokat ise gecenin gündemi oldu.

Chris Rock, Will Smith’in hastalığı dolayısıyla saçlarını kaybeden eşi Jada Pinkett Smith hakkında, “Jada, seni seviyorum. G.I. Jane 2 için sabırsızlanıyorum” diyerek tıraşlı kafasına atıfta bulundu . (1997 yapımı G.I. Jane filminde Demi Moore, saçları kazılı şekilde başrol oynamıştı.) Jada Smith, alopesi (saçkıran) teşhisini 2018’de açıklamıştı.

Bu sözler üzerine Will Smith, sahneye gelerek Chris Rock’a tokat attı. İzleyiciler bunun şovun bir parçası olduğunu sansa da canlı yayın reklama gidiğinde Smith’in “Eşimin adını lanet ağzına alma” bağırışlarıyla gerginlik arttı. Ekrana yansımayan bu anlarda, diğer bir aday olan Denzel Washington‘ın, Smith’i sakinleştirmeye çalıştığı görüldü.

Olayın ardından Rock, “Summer of Soul”a en iyi belgesel ödülünü verdi, filmin yönetmeni Ahmir Questlove Thompson tarafından yapılan duygusal kabul konuşmasının ardından bile tokatın etkisinin salonda devam ettiği gözlendi.

Will Smith, ağlayarak en iyi erkek oyuncu ödülünü alırken Rock’a tokat attığı için akademiden ve diğer adaylardan özür diledi, ancak Rock’tan dilemedi. Smith, “Umarım akademi beni bir daha davet eder” dedi.

Dijital, Hollywood’u yendi

Sağır bir ailenin tek işiten çocuğu hakkında bir dram olan CODA, bir dijital bir platform yapımı olarak En İyi Film ödülünü almasıyla Oscar tarihine geçti.

Film, en büyük ödül için rakip yayın hizmeti Netflix’in filmi olan “The Power of the Dog” ile yarıştı. Apple ve Amazon gibi teknoloji devlerinin eğlence endüstrisine bu şekilde girmesi ve Apple TV+‘ın Oscar kazanması, Hollywood‘daki dengeleri değiştiren tarihi bir dönemeç olarak yorumlandı.

CODA’nın yapımcılarından Patrick Wachsberger, düşük bütçeli bu filmi desteklediği ve dünyanın her yerine yaydığı için sahneden Apple’a teşekkür etti.

Fotoğraf: Ruth Fremson/ New York Times

Netflix filmi “The Power of the Dog”, Jane Campion’a En iyi Yönetmen Ödülü’nü kazandırdı. Campion, konuşmasına Yeni Zelanda yerli halkının dili olan Maori dilinde başladıktan sonra, “Bu ömür boyu sürecek bir onur” dedi.

Apple TV+ ve Netflix gibi yayın hizmetleri en fazla adaylığı alsa da, törene sinema filmleri hakim oldu.

Büyük bütçeli bilim kurgu filmi “Dune” gecenin en çok ödül alan filmi oldu: En İyi Prodüksiyon Tasarımı, En İyi Sinematografi, En iyi Orijinal Film Müziği (Hans Zimmer), En İyi Görsel Efekt (Brian Connor), En İyi Görüntü Yönetmeni (Greig Fraser), En İyi Kurgu, En İyi Uyarlama Senaryo.

En iyi kadın oyuncu Oscar’ını “The Eyes of Tammy Faye” ile Jessica Chastain kazandı. Chastain daha önce 2013’te “Zero Dark Thirty” ve 2012’de “The Help” için aday gösterilmişti.

Chastain, konuşmasında ülke genelinde çıkarılan bağnaz yasalar ve dünya çapındaki nefret suçlarından bahsetti “Kendini umutsuz ve yalnız hisseden herkes, benzersiz olduğunuzu ve koşulsuz olarak sevildiğinizi bilin” dedi.

En iyi yardımcı kadın oyuncu “West Side Story”deki rolü ile Ariana DeBose, En iyi yardımcı erkek oyuncu da CODA’daki rolü ile Troy Kotsur oldu. CODA’nın başrol oyuncusu Troy Kotsur, rol arkadaşı Marlee Matlin‘in 35 yıl önce Oscar alan ilk işitme engelli kadın oyuncu olmasının ardından bu ödülü alan ilk işitme engelli aktör oldu.

Billie Eilish ve Finneas O’Connel, James Bond filmi “No Time To Die” için yaptıkları şarkı ile En İyi Şarkı Ödülü’nü kazandı. İlk Oscar’ını alan genç şarkıcı, bu ödülle Beyonce‘yi geride bıraktı.

Oscar 2022’nin kazananları şöyle sıralandı:

En İyi Film: “CODA”
En İyi Yönetmen: Jane Campion, “The Power of the Dog”
En İyi Kadın Oyuncu: Jessica Chastain, “The Eyes of Tammy Faye”
En İyi Erkek Oyuncu: Will Smith, “King Richard”
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Ariana DeBose, “West Side Story”
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Troy Kotsur, “CODA”
En İyi Animasyon Filmi: “Encanto”
Yabancı Dilde En İyi Film: “Drive My Car”
En İyi Özgün Senaryo: “Belfast”
En İyi Uyarlama Senaryo: “CODA”

En İyi Belgesel: “Summer of Soul”
En İyi Kısa Belgesel: “The Queen of Basketball”
En İyi Sinematografi: “Dune”
En İyi Görsel Efekt: “Dune”
En İyi Film Montajı: “Dune”
En İyi Film Müziği: “Dune”
En İyi Özgün Şarkı: “No Time to Die”
En İyi Yapım Tasarımı: “Dune”
En İyi Kısa Film: “The Long Goodbye”
En İyi Kısa Animasyon: “The Windshield Wiper”
En İyi Kostüm Tasarımı: “Cruella”
En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı: “The Eyes of Tammy Faye”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.