Ekolojiİklim KriziManşet

Orman yangınlarına karşı Kadıköy’de eylem: Fidan dikerek kendinizi aklayamazsınız

0
Fotoğraf: Elif Eltutar

İklim krizinin neden olduğu sıcak dalgaları ve kuraklığın etkisiyle Türkiye’nin başta Ege ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere birçok noktasında çıkan orman yangınlarının kontrol altına alınamamasına tepki gösteren kent, doğa ve ekoloji örgütleri dün akşam İstanbul Kadıköy‘de eylem düzenledi.

“Türkiye yanıyor, yönetemiyorsunuz” diyen örgütler Süreyya Operası önünde bir araya geldi. Eyleme CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de destek verdi.

‘Önlem çağrısında bulunmuştuk’

Burada konuşan Şeker, daha önce Meclis’te olası yangınlara karşı önlem alınması gerektiğini gündeme getirdiklerini belirterek “Yangın söndürme uçağı sayısını artırmayı düşünüp düşünmediklerini sorduk” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli‘nin soru önergesine bir yıl sonra “Yeterli aracımız var” yanıtı verdiğini söyleyen Şeker, hükümetin rantçı politikalarının işlediği sürece bu yangınların devam edeceğini ifade etti.

Fotoğraf: Elif Eltutar

Şahin: Halk ‘artık yeter’ diyor

Basın açıklamasını okuyan Utku Şahin, Türkiyenin dört bir yanının sel ve orman yangınlarına teslim olduğunu söyledi. Hükümetin müdahalelerinin yetersiz olduğunu dile getiren Şahin, “Bu ülkeye verdiğiniz tahribatı fidan dikerek aklayabileceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Halk, ‘artık yeter’ sesini yükseltiyor” dedi. Açıklamanın devamında örgütlerin talepleri dile getirildi:

  • Acil bir şekilde, tüm imkanlar kullanılarak devam etmekte olan yangınlar söndürülmelidir.
  • Ağustos ayı boyunca devam etmesi beklenen yangınlar için daha fazla vakit kaybetmeden gerekli önlemler alınmalıdır. Yangın ekologları, Orman mühendisleri ve ekoloji örgütlerinden temsilcilerin içerisinde olduğu bir afet koordinasyonu kurularak, olası yangınlara karşı önleyici tedbirler alınmalıdır. Orman yangınlarını önleme ve söndürme çalışmaları için kiralık değil, devletin kendi filosunda gerektiği kadar uçak, helikopter, yangın söndürme aracı, arazöz, diğer makine ve ekipman hazır bulundurulmalı ve yeterince nitelikli personel istihdam edilmelidir.

Fotoğraf: Elif Eltutar

‘Turizm teşvik yasası geri çekilsin’

  • Turizm teşvik yasası geri çekilmelidir.
  • Yanan yerlerin rehabilitasyonu konusunda “fidan dikme seferberliği” yerine bilim insanlarının önerileri doğrultusunda bölgenin ekosistemine uygun doğal bilimsel rehabilitasyon yöntemleri uygulanmalıdır.
  • Yanan yerlerin asla enerji, maden, turizm, konut projeleri için kullanımına izin verilmemelidir.
  • Yangından zarar gören vatandaşların maddi tüm kayıpları, geri ödemesiz biçimde devlet tarafından karşılanmalıdır.
  • Yangınların kontrol altına alınmamasındaki sorumlular derhal istifa etmeli ve yargılanmalıdırlar.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.