DünyaManşet

Orman yangını Los Alamos nükleer laboratuarını sardı

0

ABD’nin New Mexico eyaletinde bulunan Los Alamos nükleer laboratuarında çevredeki orman yangını nedeniyle Pazar günü başlayan tehlike sürüyor.

Ülkenin en büyük nükleer silah üretim merkezi olan ve Hiroşima ve Nagazaki’de kullanılan ilk atom bombalarının da geliştirildiği Los Alamos Ulusal Laboratuarı Pazar günü çevredeki ormanda başlayan Las Conchas yangını tarafından sarıldı.

İtfaiye bütün gücüyle yangının nükleer araştırma laboratuarına ulaşmasını engellemeye çalışırken, merkezin depolarında 20.000 varil dolusu radyoaktif plütonyumla kirlenmiş atık olduğu bildiriliyor.

Yaklaşık 250 kilometrekarelik bir alanda 4 gündür devam eden yangın nedeniyle 11 bin kişinin yaşadığı Los Alamos kasabası tamamen boşaltıldı. Alevlerin laboratuar binasına bazı yerlerde 15 metre kadar yaklaştığı bildiriliyor. Yetkililer ise yangından kaynaklanan herhangi bir radyoaktif sızıntı riski olmadığını açıklamış durumda.

Yaklaşık 93 kilometre karelik bir alanda 2000 binadan oluşan ve 15.000 kişinin çalıştığı Los Alamos laboraturarı ülkenin en büyük nükleer tesisi. İkinci Dünya Savaşı sırasında kurulan Los Alamos’ta gizlilik içinde yürütülen Manhattan projesiyle ilk atom bombaları üretilmişti.

Rauters ve Associated Press’den derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.