Basın özgürlüğü alanındaki çalışmalarıyla tanınan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (Reporters sans frontières), aralarında Nobel ödülü sahibi Orhan Pamuk da bulunan bazı yazarları Sri Lanka’daki Edebiyat Festivaline katılmayı kabul ederek, ülkedeki baskıları meşru hale getirmekle suçladı.
Merkezi Paris’te bulunan örgüt, Sri Lanka’nın bir yandan ifade özgürlüğünü kısıtlarken, diğer yandan edebiyatı kutlamasını “rahatsızlık verici” bulduğunu bildirdi.
26 Ocak’ta Sri Lanka’nın güneyindeki Galle kentinde düzenlenecek olan Festivale birçok yazar katılıyor.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, katılımcılara hitaben yaptığı açıklamada, “Karikatüristler, gazeteciler, yazarlar ve muhalif seslerin sık sık hükümetin baskılarına hedef olduğu bir ülkede, edebiyatın bu şekilde kutlanması rahatsızlık verici. Bunun, sizler gibi önde gelen yazarların, Sri Lanka hükümetinin ifade özgürlüğüne yaptığı baskıları meşru kılmasının zamanı olmadığına inanıyoruz” denildi.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Sri Lankalı gazetecilerle birlikte başlattığı kampanyaya, insan hakları gruplarına göre, Noam Chomsky, Arundhati Roy, Ken Loach, Antony Loewenstein ve Tarık Ali gibi yanınmış yazarlar da destek veriyor.
İnsan hakları grupları, Sri Lanka’da son on yıl içinde 17 gazeteci ve medya çalışanının öldürüldüğünü, birçok gazetecinin de yetkililerle ters düşmemek için kendine sansür uyguladığını kaydediyorlar.
2005 yılından bu yana Mahinda Rajapakse tarafından yönetilen Sri Lanka’da polise geniş gözaltı yetkileri tanıyan olağanüstü hal uygulaması yürürlükte. Uygulama hükümetin de rejim aleyhtarı olarak gördüğü kişilere baskı yapmasını mümkün kılıyor.
Olağanüstü hal uygulaması, ayrılıkçı Tamillerle 30 yıl süren çatışmalar sırasında uygulamaya konulmuş, ancak Rajapakse’ye bağlı kuvvetlerin 2009’da düzenlediği bir saldırıyla ayrılıkçıları ortadan kaldırmasına rağmen yürürlükte kalmaya devam etmişti. (BBC)