Orhan Pamuk ve diğer yazarlara suçlama: Sri Lanka’daki baskılar meşrulaştırılıyor

Basın özgürlüğü alanındaki çalışmalarıyla tanınan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (Reporters sans frontières), aralarında Nobel ödülü sahibi Orhan Pamuk da bulunan bazı yazarları Sri Lanka’daki Edebiyat Festivaline katılmayı kabul ederek, ülkedeki baskıları meşru hale getirmekle suçladı.

Merkezi Paris’te bulunan örgüt, Sri Lanka’nın bir yandan ifade özgürlüğünü kısıtlarken, diğer yandan edebiyatı kutlamasını “rahatsızlık verici” bulduğunu bildirdi.

26 Ocak’ta Sri Lanka’nın güneyindeki Galle kentinde düzenlenecek olan Festivale birçok yazar katılıyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, katılımcılara hitaben yaptığı açıklamada, “Karikatüristler, gazeteciler, yazarlar ve muhalif seslerin sık sık hükümetin baskılarına hedef olduğu bir ülkede, edebiyatın bu şekilde kutlanması rahatsızlık verici. Bunun, sizler gibi önde gelen yazarların, Sri Lanka hükümetinin ifade özgürlüğüne yaptığı baskıları meşru kılmasının zamanı olmadığına inanıyoruz” denildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Sri Lankalı gazetecilerle birlikte başlattığı kampanyaya, insan hakları gruplarına göre, Noam Chomsky, Arundhati Roy, Ken Loach, Antony Loewenstein ve Tarık Ali gibi yanınmış yazarlar da destek veriyor.

İnsan hakları grupları, Sri Lanka’da son on yıl içinde 17 gazeteci ve medya çalışanının öldürüldüğünü, birçok gazetecinin de yetkililerle ters düşmemek için kendine sansür uyguladığını kaydediyorlar.

2005 yılından bu yana Mahinda Rajapakse tarafından yönetilen Sri Lanka’da polise geniş gözaltı yetkileri tanıyan olağanüstü hal uygulaması yürürlükte. Uygulama hükümetin de rejim aleyhtarı olarak gördüğü kişilere baskı yapmasını mümkün kılıyor.

Olağanüstü hal uygulaması, ayrılıkçı Tamillerle 30 yıl süren çatışmalar sırasında uygulamaya konulmuş, ancak Rajapakse’ye bağlı kuvvetlerin 2009’da düzenlediği bir saldırıyla ayrılıkçıları ortadan kaldırmasına rağmen yürürlükte kalmaya devam etmişti. (BBC)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Tanrı ve şiddet

İlahi şiddetin amacı hukuksal bir yaptırım ya da düzen değil, aksine kurbandır.

Kadıköy Kaymakamlığı ‘Queer’in gösterimini yasakladı: Toplum barışını tehlikeye atar!

MUBI, yasak kararının sanatı ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan bir müdahale olduğunu belirterek,  festivalin tamamen iptal edildiğini duyurdu.

BİFED’de büyük ödül yerlilerin mücadelesini anlatan Twice Colonized’ın

11. Bozcaada Ekolojik Belgesel Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. İlk kez mansiyon ve müzik ödülleri verilen festivalde Açık Radyo ve Gebze'de katledilen hayvanlar unutulmadı.

[Bir şarkının hikayesi] Shine On You Crazy Diamond/ Pink Floyd

'Paralel evrende kaybolan' Syd'e hayranlık ve onu kaybetmenin üzüntüsünü dile getiren 'Shine on you Crazy Diamond', olağanüstü bir yeteneğe, benzersiz bir övgü olarak müzik tarihine geçti. 

Gürcistan Tiyatro Festivali’nde distopik bir geleceğe bakış – Seda Elhan

Distopyanın kapsülünde sergilenen bir gelecek sorgulaması olan 'Home, To Zero' çevre bilinci üzerine kafa yoran herkesin ilgisini çekecek bir yapım. Tiflis'e yolunuz düşerse mutlaka izleyin.

EN ÇOK OKUNANLAR