ManşetTarım-Gıda

Organik ürünlere ilgi rekor kırdı: Küresel pazar 129 milyar doları aştı

0

Organik Tarım Araştırma Enstitüsü (FiBL) ve Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu (IFOAM) 2019 verilerini kapsayan 340 sayfalık Organik Tarım Dünyası – İstatistikler ve Gelişen Trendler 2021 raporunu yayınladı.

Dünya çapında organik tarım üzerine yapılan en güncel FiBL anketine göre, organik tarım arazileri 800 bin hektar arttı ve organik perakende satışlar büyümeye devam ederek, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Birincilik ABD’de

Bloomberg’ten İrfan Donat’ın haberine göre küresel organik ürün pazarı 2019 yılında yüzde 23 gibi rekor bir büyüme ile 129.2 milyar dolar seviyesine çıktı. Geçen yıl bu rakam 105 milyar dolar düzeyindeydi.

129.2 milyar dolarlık organik ürün pazarına ülke bazında baktığımızda ABD, 54.3 milyar dolar ile lider durumda. Ardından 14.6 milyar dolar ile Almanya ve 13.7 milyar dolar ile Fransa geliyor.

En çok harcayan ülke Danimarka

Dünyada kişi başına yıllık organik gıda harcaması 17 dolar seviyesinde. Ortalamayı yükselten ülkelere baktığımızda, organik gıda için kişi başına en fazla harcama yapan ilk üç ülke olarak karşımıza Danimarka, İsviçre ve Lüksemburg çıkıyor.

Danimarka’da 2019 yılında kişi başına organik ürün harcaması 418 dolar seviyesinde gerçekleşti. Kişi başı yıllık organik ürün harcamasında İsviçre 410 dolar ile ikinci sırada yer alırken, Lüksemburg 322 dolar ile üçüncü sırada bulunuyor.

Türkiye’de yıllık kişi başı organik gıda harcaması 1.2 dolar seviyesinde.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.