Kategoriler: EkonomiManşet

OPEC’in petrol gelirleri 1,3 trilyon dolar ile rekor kırdı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC), 2012 yılı petrol gelirleri yeni bir rekor kırdı ancak bazı üyelerin karları geriledi. Bu durum, yüksek petrol fiyatlarından yarar sağlayan üye ülkeler ile yarar sağlayamayan ülkeler arasındaki ayrılığı da derinleştirmiş oldu.

OPEC üyeleri arasındaki bu eşitsizlik, üretimin beş yıl sonra azaltılıp azaltılmayacağı ile ilgili bu yılsonunda yapılması beklenilen tartışmaların öncesinde geldi.

OPEC yayınladığı yıllık istatistik raporunda ham petrol ve doğal gaz ile bunların türevlerinin de dahil olduğu gelirlerinin 2012 yılında yüzde 9,2 artışla 1,261 trilyon dolara yükseldiği kaydedildi. Bir önceki yıl bu yıllık gelir 1,155 trilyon dolar seviyesinde idi.

Yüksek petrol fiyatlarından en çok yararı Körfez ülkeleri gördü. Suudi Arabistan’ın petrol gelirleri yüzde 6 arttı. Ancak İran’ın petrol gelirleri ambargoların da etkisi ile yüzde 12 geriledi.

Ancak diğer üyeler de ABD’de artan kaya petrolü üretiminden zarar gördü. Zayıflayan ABD talebi nedeni ile sahra tipi ham petrol fiyatlarının yüzde 1,3 gerilediği 2012’de Cezayir’in petrol ihracat geliri yüzde 6 düştü.

Düşen ihracat gelirleri üye ülkelerin bütçelerini dengelemek için petrol fiyatlarının daha da yükselmesini gerektiriyor. Petrol üreticisi Arap ülkelerinin kurduğu Arap Petrol Yatırım Şirketi (APICORP) yaptığı açıklamada İran’ın bütçesini dengeleyebilmesi için petrol fiyatlarının varil başına 144 dolara yükselmesi gerektiğini belirtti. Bu seviye 2012 yılında varil başına 127 dolar idi. Buna karşın Suudi Arabistan’ın petrol fiyat eşiği 2012 yılında varil başına 94 dolardan 2013 yılında sadece 98 dolar yükseldi.

Uluslararası Para Fonu’na göre Cezayir’in iç harcamalarını karşılayabilmesi için ihtiyaç duyduğu petrol fiyatı varil başına 121 dolar. Bu seviye uluslararası piyasada gösterge petrol olarak görülen Brent ham petrolün 2013 yılındaki altı aylık ortalaması olan 107,9’un çok üzerinde.

APICORP üst düzey danışmanı Ali Aissaoui konuyla ilgili yaptığı yorumda, bütçe gereklilikleri arasındaki bu farklılıkların OPEC’in bir grup halinde hareket etme kabiliyeti üzerinde soru işaretleri doğurduğunu söyledi.

(WSJ)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi