On binlerce kişi Belgrad’da lityum madenciliğine karşı protesto düzenledi

Yazar:
Yeşil Gazete

Sırbistan’ın Jadar vadisinde yapılmak istenen lityum madenciliği projesine karşı on binlerce kişi, Cumartesi günü (10 Ağustos) Belgrad sokaklarında toplandı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, Batılı güçlerin kendisini devirmek amacıyla “kitlesel bir huzursuzluk ve darbe” planladığına dair Rus istihbarat servislerinden uyarı aldığını belirtti.

Protestocular “Madenciliğe geçit yok” ve “İhanet” sloganları atarak, talepleri karşılanana kadar tren trafiğini engelleyeceklerini söyledi. Protesto, Sırbistan genelinde haftalardır süren gösterilerin ardından geldi.

Sırp yetkililer, bu protestoyu, 2013’te Ukrayna‘nın başkenti Kiev‘de ülkenin o dönemdeki Rusya yanlısı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç‘in devrilmesiyle sonuçlanan Maidan ayaklanmasına benzetti.

Protesto, ülkenin batısındaki verimli bir vadide lityum madenciliğine izin verme planına karşı Sırbistan genelindeki şehirlerde haftalarca süren gösterilerin ardından geldi.

Bu plan, 2022’de anahtar köprülerin ve yolların bloke edilmesini içeren büyük gösterilerden sonra iptal edilmişti.

Sırbistan’da halkı sokağa döken maden projesi askıya alındı
Sırbistan’da binlerce kişi, lityum madenine karşı yolları kapattı

Protestocular ‘Rio Tinto Sırbistan’dan defol’ sloganları attı. – Fotoğraf: Zorana Jevtić/Reuters

Euronews’in aktardığına göre; lityum madenciliği planı, 2022’deki büyük gösterilerden sonra rafa kaldırılmıştı ancak geçen ay tekrar gündeme alındı. Bu plan, Vučić hükümeti ile Avrupa Birliği arasında imzalanankritik hammaddeler” üzerine yapılan geçici bir anlaşma ile ivme kazandı.

Sırbistan, AB üyeliğini hedeflerken, Rusya ve Çin ile yakın ilişkilerini sürdürüyor.

AB’nin yeşil dönüşüm için gerekli lityum ve diğer önemli maddelerin madenciliği konusunda imzaladığı mutabakat, Sırbistan’ı Avrupa Birliği’ne daha da yakınlaştıracak ve Avrupa’nın Çin’den yaptığı lityum pil ve elektrikli araç ithalatını azaltacak.

Hükümet, madenin ekonomik kalkınma fırsatı sunduğunu savunuyor, ancak eleştirmenler, projenin Jadar vadisine geri dönüşü olmayan çevresel zararlar vereceğini söylüyor.

İnsanlar Rio Tinto’nun Sırbistan’ın Kragujevac kentindeki Gornje Nedeljice’de bir lityum madeni açma planına karşı düzenlenen protestoya katıldı, 7 Ağustos 2024. – Fotoğraf: Zorana Jevtic

Vadi sakinleri, uluslararası Rio Tinto madencilik şirketi tarafından işletilecek olan madene güçlü bir şekilde karşı çıkıyor.

Sırp hükümeti ve madencilik şirketi, madencilik sürecinde en yüksek çevresel standartları koruyacaklarını taahhüt etse de, muhalifler ikna olmuş değil.

Vadide yaşayanlar, madene karşı çıkmaya kararlı olduklarını belirterek projenin açılmasını engellemek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade ediyor.

Sırbistan genelinde çevreyi koruma amacıyla yapılan bu tür protestolar, Vučić’in giderek otoriterleşen yönetimine karşı büyük bir meydan okuma olarak görülüyor. Muhalifler, hükümetin lityum ve bor madenciliğini ülkede tamamen yasaklamasını talep ediyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete
Etiketler: Manşet

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024