Bilim-TeknolojiManşet

Olimpos’ta Gökyüzü ve Bilim Festivali başlıyor

0

Antalya Olimpos’ta, son dört yıldır Türkiye’de yapılan en büyük çaplı sivil astronomi ve uzay bilimleri organizasyonu olan Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali, bu yıl 11-13 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Bu tarihlerde Perseid göktaşı yağmuru gerçekleştiyor. Işık kirliliğinin en az olduğu Olimpos’ta yapılacak gözyüzü gözlemine çok sayıda uzmanın ve meraklının katılması bekleniyor.

Uzay ve gökyüzü gözlemleri için her tarih uygun değil. Dolunayın parladığı bir gecede yıldızları izlemeye çalışmak iyi sonuçlar doğurmuyor. Gökyüzü ve Bilim Festivali de düzenlenme tarihlerini, bu durum gözetilerek yapıyor.

Gündüz saatlerinde çok sayıda farklı etkinliğin gerçekleştirileceği festivale astronomi alanında çalışan bilim insanlarıyla fikir alışverişi imkanı da olacak.

Perseid göktaşı yağmuru

Güneş etrafında her 133 yılda bir tam turunu tamamlayan 109/Swift-Tuttle (Perseid) kuyrukluyıldızı, Güneş’e yaklaştıkça geride bazı parçalarını bırakıyor.  Dünya’nın yörüngesi ile bu arta kalanların kesişmesi sonucunda atmosfere giren meteor parçaları, tıpkı kıvılcım çakmasına benzeyen parlak bir görünüm oluşturuyor. Perseid kuyrukluyıldızı da böylelikle çıplak gözle görülebilecek kadar açık hâle geliyor.

Festival sırasında Perseid’in yanı sıra profesyonel teleskoplarla Jüpiter, Venüs ve Satürn ile çeşitli takım yıldızları ve galaksiler de gözlemlenebilecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.