Manşetİklim Krizi

Okyanuslar, ‘hafızasını’ kaybediyor

0

İklimin değişmesi, dünyanın sularında yalnızca okyanusun sıcaklığında değil, yapısında, akıntılarında ve hatta renginde de anormalliklere yol açıyor.

Bu değişikliklerle okyanusun genellikle istikrarlı ortamı daha tahmin edilemez ve düzensiz hale geliyor, bilim insanları bazı açılardan bu fenomenin ‘okyanusun hafızasını kaybetmesine’ benzediğini söylüyor.

Kaliforniya‘daki Farallon Enstitüsü‘nden araştırmacılar, okyanusların üstünü kaplayan yüzeye yakın ilk 50 metresindeki üst kastmanın sıcaklıklarını inceledi.

Bu katman, okyanusun derinliklerindeki ortam ve atmosfer arasındaki termal değişimleri dengeliyor ve okyanus ortamının tutarlılığını artırmanın yanı sıra, aşırı hava ve ısı olaylarını tespit etmemizi sağlıyor. MLD denilen bu üst katman bu yüzden “okyanusun hafızası” olarak adlandırılıyor.

Bu katmanın inceldiğini tespit eden ekip, okyanustan bu katmana daha çok su karışacağını ve bu ‘hafıza’ etkisinin, yüzyılın geri kalanında küresel olarak azalacağını tespit etti.

İklim araştırmacısı Hui Shi tarafından yönetilen araştırmanın makalesinde, “Okyanus hafızası, iklim sisteminde hava durumu ölçeklerinin ötesinde önemli bir tahmin edilebilirlik kaynağıdır. Azaltılmış okyanus hafızası, deniz yüzeyi termal koşullarının tutarlılığına dayalı tahminlerinin daha kısa periyodlarla yapılacağı anlamına geliyor” denildi.

Bu, iklim krizi kaynaklı aşırı olayları ve aferleri tahmin etmek ve deniz kaynaklarını yönetmek için henüz öngörülemeyen zorluklara yol açabilir.

Deniz canlılarını da etkileyecek

Bu durumun, okyanusun termal atalet kapasitesini düşürmesi ve üst okyanusu rastgele sıcaklık anormalliklerine karşı daha duyarlı hale getirmesi bekleniyor.

Bunun deniz yaban hayatı için ne anlama geldiği belirsiz, ancak araştırmacılar, bazı türlerin kolay adapte olabileceğini fakat “popülasyonlar üzerinde önemli etkilerin muhtemel” olduğunu söylüyor.

Başka bir notta, okyanus hafızasındaki düşüşün, bilim insanlarının yaklaşan okyanus dinamiklerini tahmin etmelerini önemli ölçüde zorlaştıracağı vurgulanıyor. Bu, musonları, denizlerdeki aşırı ısı dalgalarını ve aşırı hava dönemlerini tespit etme yeteneğimizi sınırlayacak.

Aşırı hava koşullarının gelecekte daha sık olacağı tahmin edildiğinden, okyanus sıcaklığı, yağış seviyeleri ve atmosferik anormallikleri doğru şekilde ölçmek daha önemli hale geliyor.

Ancak okyanus hafızasını kaybederse,ekosistem yönetimi ve denizlerdeki tehlikeye ilişkin hazırlıkları yapamama riskimiz var.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.