Hayvan Haklarıİklim KriziManşet

Okyanus sıcaklığına bağlı besin yetersizliğinden yüzlerce bebek penguen öldü

0
Yeni Zelanda‘daki Kuzey Adası’nın en kuzey ucuna doğru bir yarımada üzerinde yer alan Ninety Mile Plajı‘nda ziyaretçiler ve yürüyüş yapanlar, yüzlerce küçük mavi penguen cesedine rastladı.

Yeni Zelanda Radyosu‘nun (RZN) aktardığına göre, yerel koruma yetkilileri, bu dramatik tablonun ılık okyanus sularının tetiklediği daha büyük kuş ölümlerinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Mayıs ayının sonunda, Te Araroa Yolu‘nda yürüyen bir vatandaş, ölü kuşları fark etti ve sadece üç gün içinde 200’den fazla saydı. RNZ, yürüyüşçünün gözlemlerini şu şekilde aktardı:

“Garip görünen birkaç tane vardı, bu yüzden kaç tane olduğunu görmek için onları saymaya başlamayı düşündüm.

Üç gün boyunca penguenleri saydım.

İlk gün 10 kilometrelik bir mesafede 75 ölü penguen ve ardından ikinci gün kuzeye doğru yürürken 71 ölmüş hayvan daha saydım. Üçüncü gün 59 ölü kuş gördüm.

Bazıları kum tepelerindeydi. Bulundukları yer, yüksek gelgit işaretlerinin çok üzerindeydi, muhtemelen bir süredir oradalar. Birkaç tanesi avlanmış gibi görünüyordu ama bulduğum kuşların çoğu gelgit seviyesinde veya altındaydı, bu yüzden yeni ölmüş olduklarını varsayıyorum.”

Açlık ve hipotermi

RNZ, başka bir kişinin de Ninety Mile Plajı’na yaptığı tek bir ziyarette 183 ölmüş kororā (mavi penguenlerin Māori dilindeki isimleri) bulduğunu bildirdi.

Ölen hayvanlar arasında yelkovankuşları ve diğer deniz kuşlarına da rastlandı. Ölmüş kuş ihbarlarının Ninety Mile’ın ötesine,  kuzey Yeni Zelanda’daki diğer plajlara kadar uzandığı aktarıldı. Adanın doğu tarafında da, yerel sakinler mayıs ayında Tokerau Plajı‘nda bir haftada 40 ölü kororā gördü. 

Yeni Zelanda Koruma Dairesi ölen kuşların çoğunun özellikle savunmasız yavrular olduğunu;  hayvanların suda ısıyı tutmalarına yardımcı olacak yağları olmadan açlıktan ve hipotermiden öldüğünü belirtti.

Deniz kuşları, bir yandan iklim değişikliğinin etkilerine diğer yandan La Niña’nın neden olduğu daha yüksek okyanus sıcaklıklarına kurban oluyor. 

Koruma Dairesi temsilcisi Graeme Taylor, konuyla ilgili şunları söyledi: “Yiyeceklerini soğuk suda buluyorlar. Ancak, subtropiklerden gelen sürekli kuzeydoğu rüzgarları ve bu yaz yaşadığımız gibi La Niña koşullarına sahip olduğunuzda, zaten ısınmış olan deniz sıcaklıkları normalin epey üzerine çıkıyor ve penguenler için yiyecek arzı azalıyor. Çok az yiyecekle penguenler, yalıtım için ihtiyaç duydukları vücut yağını oluşturamazlar.”

Küçük mavi penguenler, ortalama 25 cm’den daha kısa ve yalnızca yaklaşık 0.91 kg ağırlığında, dünyadaki en küçük penguen türü. Nesli tehdit altında olmasa da son yıllarda sayıları giderek azalıyor. 

La Niña doğal olarak meydana gelen bir hava fenomen olmasına rağmen, insan kaynaklı iklim değişikliği, hava koşullarındaki en aşırı etkileri artırıyor;  daha sık ve daha güçlü El Nino ve La Niña olaylarına katkıda bulunuyor. Başka deyişle iklim değişikliği nedeniyle okyanuslar küresel olarak zaten daha sıcakken, bu durum La Niña’nın Güney Pasifik‘teki termal etkisini büyütüyor.

RNZ’ye göre halen eden küçük mavi penguen ölümü gibi toplu ölüm olayları tarihsel olarak on yılda bir gerçekleşen olaylardı, ancak okyanusta daha sıcak yıllar daha yaygın hale geliyor. Taylor, “Geçmişte, çok sayıda kuşun öldüğü kötü bir yılın ardından çok sayıda iyi yıl geçirmiş olabilirsiniz, ancak daha sonra [nüfus] o iyi yıllarda toparlandı” dedi: “Fakat dengenin iyi yıllara karşı daha kötü yıllara doğru kaydığını görmeye başlarsak, o zaman toparlanamayacaklar.”

En küçük penguenlerden en büyüğüne kadar iklim değişikliği, bu hayvanların hayatlarında büyük sorunlara neden oluyor. 2019’da, Arjantin‘deki bir üreme kolonisinde, karadaki yüksek sıcaklıklar yüzünden yüzlerce Macellan penguenini ölmüştü. Son araştırmalar , yaklaşık 1.2 metre boyundaki en büyük tür olan imparator penguenlerin, Antarktika deniz buzunun erimesi nedeniyle sadece birkaç on yıl içinde yok olma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.