ManşetTürkiye

Okullara dağıtılan süt ilk günden zehirledi

0

‘Okul sütü projesi” kapsamında okullara bugün dağıtımına başlanan sütten içen çok sayıda öğrenci rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı

Bugün başlatılan “Okul Sütü Projesi” kapsamında Diyarbakır, Sivas, Antalya, Kırıkkale ve Edirne’de Milli Eğitim Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın projesi kapsamında okullarda bugün dağıtımına başlanan sütten içen çok sayıda öğrenci rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.

Milli Eğitim ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde okul öncesi ve ilköğretim 1, 2, 3, 4 ve 5. sınıflarda okuyan 7 milyon 200 bin öğrenciye süt dağıtımı yapıldı. Diyarbakır, Sivas ve Edirne’den süt içen öğrencilerin zehirlendiğine dair haberler geldi. Diyarbakır’da 158 öğrencinin rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığı öğrenildi. DHA muhabiri CNN Türk’te “Sivas’ta da okulda dağıtılan sütlerden içen çok sayıda öğrenci hastanelere kaldırıldı. Alınan bilgiye göre, Sivas’ta 15 okulda dağıtılan sütten sonra yaklaşık 600, Diyarbakır’da 158, Antalya’da 50, Kırıkkale’de 35 ve Edirne’de 30 öğrenci zehirlendi.

Diyarbakır Valisi’nden ilk açıklama: Psikolojik

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, 5 Nisan İlköğretim Okulu’nda süt dağıtım töreninde gazetecilerin, ”Hürriyet İlköğretim Okulu’nda öğrencilerin zehirlendiği” yönünde iddialar olduğuna ilişkin sorusu üzerine, Diyarbakır’da ilköğretim okulunda 200 bin öğrencinin bulunduğunu kaydetti.

Bugün sabah itibariyle tüm çocuklara süt dağıtıldığını dile getiren Toprak, şöyle konuştu:

”Şu ana kadar herhangi bir problem yok. İstisnası Hürriyet İlköğretim Okulu’nda bir veya birkaç çocuğumuzun mide bulantısı şikayetiyle ortaya çıkan bir olay. Onlar hastaneye götürüldü. Psikolojik olarak diğer çocuklar da bundan etkilendi. Bunlar da hastaneye götürüldü. Biz bunun sütten olduğunu düşünmüyoruz.” Aynı partide aynı noktadan gelen sütün bir başka noktada olumsuz çıkmasının mümkün olmadığını anlatan Toprak, ama herhangi bir problem oluşmaması için Sağlık Müdürlüğü’nün konuyu incelediğini aktardı. Bazı çocuklara bazı besinlerin dokunabileceğini bildiren Toprak, yumurta ve süt alerjisinin olabileceğini, bazı çocukların da ciddi manada aç kalmış olabileceklerini kaydetti.

‘Farklı faktörler olabilir’

”Mide bulantısı yapabilir. Onun için öğrencileri sınıflarda uyarıyoruz. Ama ilk süt dağıtımının sabahında sanki bunun sütten gösterilmesi haksızlık olur. Çünkü bu büyük bir proje. Tüm bireylerimizin kemik ve diş yapısını iyi şekle getirebilmek, dengeli ve sağlıklı beslenmesine önemli bir katkı sunabilmek çok önemli. Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ciddi bir kararıdır. Bunların imalinden dağıtımına kadar her türlü zincir ve eğitimler de verildi. Dolayısıyla oradaki birkaç çocuğun mide bunaltısı şikayetiyle hastaneye götürülmesi diğer çocukların da onlara uyararak herhangi bir risk yaşamaması için götürülmesi, bu kampanyanın geneline zarar vermemesi lazım. Ola ki bir problem varsa da arkadaşlarımız bunu inceliyor.’

Genelde anne ve babaların çocuklara evde süt içirmekte zorlandıklarını anlatan Toprak, ”Ama sağlıklı bireyler yetiştirmek ve dengeli beslenmeden bahsetmek için mutlaka süt çocuklarımıza içirmeliyiz. Hükümet ve bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Diyarbakır’da 230 bin çocuğa süt dağıtılıyor. Bir okulumuzda mide bunaltısı şikayeti olayının genellenmesini bu büyük projenin sekteye uğratılmamasını istirham ediyorum. Bu yanlış olur” şeklinde konuştu. Bu arada, Bağlar’daki Hürriyet İlköğretim Okulu’nda öğrenim gören bazı çocukların ambulanslarla hastaneye götürüldüğü, öğrencilerin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

‘Süt zehirlenmelerinde hayati risk oluşmaz’

Prof. Dr. Özlem Durmaz, “Çocuklara dağıtılan dayanıklı süt olsa bile, ürünlerin yüksek ısılarda bekletilmesi ya da ürünlerin hazırlanma aşamasında hijyen problemleri nedeniyle sütte bakteriler üreyebilir” dedi. “Sütten kaynaklı alerjiler nadiren okul çağındaki çocuklarda çıkar” diyen Durmaz, belirtilerin bebeklikte başladığını vurguladı. Durmaz, velilere “Çocuğunuzun okulda süt içmesini istiyor musunuz?” diye sorulmasının çocuklarda süte karşı bir alerjinin olup olmadığınıi varsa bunun önüne geçmek için yapıldığını belirtti. Durmaz zehirlenme durumunda hangi belirtilerin olduğunu ve zehirlenme tedavisini şöyle anlattı: “Besin zehirlenmeleri serum takılarak saatler içinde tedavi edilebilir. Hayati tehlikesi yoktur. Çocukların kalsiyum ihtiyacını sadece sütle sağlamak sorunlara neden olabilir. Bu yüzden peynir ve yoğurt takviyesi yapılmalıdır. Zehirlenme durumunda en belirgin belirtiler; bulantı, halsizlik, karında kramp ve kusma olabilir. 12 saat sonra da ishal, kanlı ishal şeklinde de olabilir.”

Sivas 15 okulda zehirlenme

Sivas’ta kent merkezindeki Muzaffer Sarısözen İlköğretim Okulu ve 75’inci Yıl İlköğretim Okulu ile İmranlı İlçesi’ndeki bazı okullarda dağıtılan sütten içen öğrencilerden fenalaşanlar oldu. Zehirlenme şüphesiyle hastanelere ulaştırılan çok sayıda öğrenci, tedaviye alındı. Alınan bilgiye göre, 15 okulda dağıtılan sütten sonra yaklaşık 600 öğrenci hastaneye kaldırıldı.

Edirne’de 30 öğrenci hastaneye kaldırıldı

Edirne’de de bugün öğrencilere süt dağıtımı yapıldı. Ancak kent merkezindeki Yusuf Hoca İlköğretim Okulu’nda, dağıtılan sütlerden içen 30 öğrenci karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldı.Kutu içerisindeki 200 mililitrelik sütleri içen Yusuf Hoca İlköğretim Okulu öğrencilerinden bazılarında, kısa bir süre sonra karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma şikayetleri görülmeye başlandı. Okul yönetimi 30 öğrencinin rahatsızlanması üzerine 112 Acil Sağlık’a haber verdi. Gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapılan ilköğretim öğrencileri ambulansla Edirne Selimiye Devlet Hastanesi ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı.

Çocuklarının içtiği sütten zehirlendiğini duyan bazı veliler de koşarak okula gelerek öğretmenler bilgi aldı. Dağıtılan sütleri içtikten sonra rahatsızlandıklarını anlatan çocuklar, “Sabah süt verdiler, biz onları içtikten sonra midemiz bulandı, bazı arkadaşlarımız kustu” dedi.Hastanelerde tedavi altına alınan öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilirken, öğrencilerin zehirlenmesine neden olduğu belirtilen sütler incelemeye alındı. Edirne Valisi Gökhan Sözer, ”Dağıtılan sütler sonrası bazı öğrencilerde mide bulantısı ve kusma oldu, konuyu araştırıyoruz” dedi.

Antalya’da 50, Kırıkkale’de 35 öğrencinin zehirlendi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.