ManşetTürkiye

Öğretmene sıkılan göz yaşartıcı gaza AİHM cezası

0
AİHM, 2004 yılında bir NATO karşıtı gösteriye katılan öğretmen Ali Güneş’e polis tarafından çok yakın mesafeden gaz sıkılmasını ihlal sayarak Türkiye’yi 10 bin Avro tutarında tazminat ödemeye mahkum etti.

İstanbul’da 2004 yılında düzenlenen NATO Zirvesi karşıtı bir gösteriye katılan öğretmen Ali Güneş‘e polis tarafından çok yakın mesafeden göz yaşartıcı gaz sıkılması, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce (AİHM) ihlal sayıldı. Mahkeme, Türkiye’nin, tazminat olarak Güneş’e 10 bin Avro ödemesine hükmetti.

AİHM, davaya ilişkin kararında 2004 yılında polis tarafından yüzüne göz yaşartıcı gaz sıkılması olayının, Türk medyasınca yaygın bir biçimde yansıdığına dikkat çekerken ,”Polis’in, barışçıl bir gösteride göz yaşartıcı gaz kullanmaması gerektiği”nin altını çizdi.

Kötü muamele ve işkenceyi yasaklayan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 3’üncü maddesinin ihlal edildiğini bildiren Mahkeme, Türkiye’yi, Ali Güneş’e manevi tazminat olarak 10 bin Avro, mahkeme masrafları olarak da bin 500 Avro ödemeye mahkum etti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.