ManşetTürkiye

Öğrenim Kredisi’nde totaliterlik dönemi!

0

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, 2013-2014 öğretim yılında ‘direniş, boykot, işgal, yazı yazma, resim yapma ve slogan atma’ gibi davranışlarda bulunan öğrencilere kredi verilmeyeceğini duyurdu.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, 2013-2014 öğretim yılında ‘direniş, boykot, işgal, yazı yazma, resim yapma ve slogan atma’ gibi davranışlarda bulunan öğrencilere kredi verilmeyeceğini Gezi Parkı eylemlerine katılan öğrencilere ‘kredi verilmeyeceği’ şeklinde yorumlanarak büyük tepki topladı.

Yüksek Öğrenim KYK Genel Müdürlüğü, 2013-2014 öğretim yılı yurt içinde okuyan önlisans, lisans, özel yetenek, master ve doktora öğrencileri için burs ve öğrenim kredisi müracaat şartlarını internet sitesinden açıkladı. Kurum; öğrenim görmekte olduğu öğretim kurumlarında, eklentilerinde, kalmakta olduğu yurtta, öğretim kurumu veya barındığı yurdun dışında, münferiden veya topluca her ne şekilde olursa olsun anarşi ve terör olaylarına karışan, öğrenim özgürlüğünü ihlal edici (Direniş, boykot, işgal, yazı yazma, resim yapma, slogan atma vs.) davranışlarda bulunan bu fiillere eksik veya tam teşebbüste bulunan, üzerinde veya kendi kullanımına bırakılmış yerlerde ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, bıçaklar vs. tüm kesici, delici, yakıcı, boğucu, ezici, parçalayıcı, eza ve cefa verici olarak salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere, özel nitelikte yapılmış olan her türlü suç aletlerinden birini veya birkaçını bulunduran öğrencilere kredi verilmeyeceği açıklandı.

2002’den beri vardı ama
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilecek öğrenim kredisi Öğrenim Kredisi Yönetmeliği’ne göre veriliyor. Tartışma yaratan madde ise yönetmeliği 2002 yılının Aralık ayında eklenmiş. Ancak KYK, geçmiş yıllarda burs ve kredi müracaatlarına ilişkin yaptığı duyurularında, yönetmelikte yer alan ilgili maddeye tüm ayrıntılarıyla yer vermemiş, ‘anarşi ve terör olaylarına karışanlar’ ifadesini kullanmakla yetinmişti.

Tepki yarattı
Bu yılki duyuruda madde metni aynen yer alması tepkileri de beraberinde getirdi. Sosyal paylaşım sitelerinde tepkilerini dile getirenler, bu karardan vazgeçilmesini de istediler. Eğitim-Sen Basın Yayın Sekreteri Tuğrul Culfa, karara “İktidar, çocukları potansiyel suçlu olarak görüyor. Bu iktidarın cezalandırma yöntemi” diye tepki gösterdi. Culfa, Gezi eylemlerinde gençlerin meydanlarda özgürlük mücadelelerini sürdürdüğünü, meydanlarda taleplerini dile getirme haklarını kullandığını ifade ederek yargı sürecinde de gençlerin hak arayışında yanlarında olacaklarını belirtti.

Meclis gündemine taşındı
Konu Meclis gündemine de taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Gençlik ve SporBakanı Suat Kılıç’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Çelebi, Bakan Kılıç’dan şu sorularına yanıt istedi:

“Boykot etme, yürüyüşlere katılma toplantı ve gösteri yürüyüşü kanunuyla Anayasa tarafından güvenceye alınmış bir yasal hak değil midir? Bu hakkın kullanılmasına engel olarak Anayasaya aykırı davranmak suretiyle suç işlemiş olmuyor musunuz? Yasalardan doğan bu hakkı kullanacak öğrenciye burs verilmemesinin yasal dayanağı nedir? Devlet bursu verilirken istenilen kriterleri hangi kurum ve kuruluşlar belirlemektedir? Resim yapma, yazı yazma gibi faaliyetler neden burs almaya engel teşkil etmektedir? Resim yapmak, yazı yazmak ne zamandan beri suç sayılmaktadır? Burs almanın şartlarında öğrenim özgürlüğünden söz edilmiştir. Öğrenim özgürlüğü nedir? Resim yapma, yazı yazma gibi faaliyetler öğrenim özgürlüğünü nasıl ihlal etmektedir? Öğrencilerin yurtlara yerleşmesinde de aynı kriterler mi göz önünde bulundurulacaktır? Bu durumda resim yapan, yazı yazan öğrenciler sokaklara mı terk edilecektir? Öğrencilere verilecek olan burs kaynağı devletin vergileriyle sağlanmaktadır. Bu kaynak sadece hükümet yanlılarına mı haktır? Bu ve benzeri uygulamalarla üniversite gençliğini sindirmeye, sorgulamayan üretmeyen bir toplum yaratmaya mı çalışıyorsunuz?”

Kılıç ‘Gezicilere kredi yok’ iddialarını yalanladı
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç Gezi Parkı eylemlerine katılan öğrencilere öğrenim kredisi verilmeyeceğine ilişkin iddiaları Twitter hesabından değerlendirdi. Kılıç, “Gezi Parkı eylemlerine katılan üniversitelilerin burslarının kesileceği haberleri tamamen yalan ve hayal mahsulüdür. Habere dayanak olarak gösterilen yönetmelik 1997 yılında yayınlandı. Yani yalancıların, Gezi Parkı’nın yerini bile bilmedikleri tarihte” dedi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.