OECD: Türkiye gelir eşitsizliğinde üçüncü

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı’nın (OECD) gelir adaletsizliği raporunda üye ülkeler arasında gelirin en adaletsiz dağıtıldığı beş ülkeden birisi Türkiye oldu.

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria gelir adaletsizliğinin ülkelerin büyüme potansiyeline zarar verdiğini söylüyor.
OECD Genel Sekreteri Angel Gurria gelir adaletsizliğinin ülkelerin büyüme potansiyeline zarar verdiğini söylüyor.

GINI katsayısı olarak tanımlanan ve toplumdaki en yüksek gelir grubu ile en düşük gelir grubu arasındaki farkı ölçen göstergeyi baz alan OECD raporunda ülkeler sınıflandırıldı. Sıfır ile bir arasında değişen GINI katsayısı ne kadar yüksekse, ülkede o kadar fazla gelir adaletsizliği olduğu anlamına geliyor.

Bu göstergeye göre ilk sırada Meksika, ikinci sırada ise Şili yer alıyor. Üçüncü Türkiye’nin hemen ardında ise ABD ve İsrail var. Ancak Türkiye, 1985’ten 2013’e kadarki dönemde gelir adaletsizliğini azaltabilen tek OECD ülkesi konumunda.

Adaletsizlikteki düşüşe karşın Türkiye’deki en zengin yüzde 10’luk kesimin, en fakir yüzde 10’dan 15,2 kat daha fazla serveti olduğu ifade ediliyor. Bu alanda OECD ülkelerinin ortalaması 9,6 kat seviyesinde.

Raporda Türkiye’ye dair kullanılan veriler 2011 yılına ait. OECD tüm üye ülkeleri kapsayan raporları hazırlarken ülkelerin resmi istatistik ofislerinin sağladığı verileri kullanıyor.

Gelir adaletsizliğinin ülkelerin ekonomik büyüme potansiyeline zarar verdiğini ifade eden OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, “Artık bardağı taşıran son damla noktasındayız. Gelir eşitsizliği tarihi zirvelerde. Hükümetler bu sorunla mücadeleden kaçarak kendi geleceklerine zarar veriyorlar” dedi.

OECD’nin Paris’teki merkezinde konuşan Gurria, sorunun çözümü için zengin kesimlerden ve uluslararası şirketlerden daha fazla vergi alınmasını, bu vergi gelirinin de en fakir kesimin iş becerilerinin geliştirilmesi için kullanılmasını önerdi.

Raporda gelir adaletsizliğinin en düşük olduğu ülkeler Danimarka, Slovenya, Slovakya ve Norveç olarak sıralanıyor.

(BBC Türkçe)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR