Doğa MücadelesiManşet

ODTÜ’nün sesini duyun

0

Ankaralılara ODTÜ orman arazisini sorsanız “Giremesek de, gezemesek de o orman bizim ormanımızdır” derler. Kaldı ki kampüse girilmese bile ODTÜ orman arazisi içinde Eymir Gölü vardır elinizi kolunuzu sallayarak girebileceğiniz, ormanında gezinip göl kenarında çay içebileceğiniz. Hiçbir şey olmasa, o orman Ankara’ya gelmiş ve gelecek tüm Belediye Başkanları ve Valilerden daha eskidir, daha değerlidir.

Atatürk Orman Çiftliği’ne yapılan “ne gereği vardı ki” konutlarıyla başlayan ve başkentin orman alanlarına sistematik yapılan bu saldırılar ODTÜ’de bitmeli. Hem de zehir gibi ODTÜlüler savaşa çıkmışken, hem de Rektör dahi tüm akademik kadro da destek verirken. Hani demişti ya Başbakan “Yol istemeyen gitsin ormanda yaşasın”, hep beraber ODTÜ ormanlarında yaşayalım, ODTÜ ormanlarının yaşam hakkını savunalım.

Ne olmuştu?

Melih Gökçek’in ODTÜ’yle derdi malum. Uzunca bir süre zaten halka açık olan Eymir Gölü’nü halka açacağını iddia etmişti mesela. Hala ikna olmayan varsa söyleyelim, Eymir Gölü girişleri zaten halka açıktır, elinizi kolunuzu sallayarak, yürüyerek girebilirsiniz, kimse bir şey sormaz.

Eymir’den elde edilmeyen rant bir şekilde ODTÜ arazisinden elde edilmek zorunda anlaşılan. Nasıl olmasın, İstanbul’un Boğaz’ı varsa Ankara’nın ODTÜ ormanı var. Yoksa ODTÜ ormanlarına ve Gölbaşına bakan Park Oran ucubelerinin üst katları nasıl milyon liralar eder? Neredeyse Bebek!

ODTÜ arazisinden iki adet yol geçecek. Bir tanesi Anadolu Bulvarı’nı Konya Yolu’na bağlayacak ve ODTÜ’nün doğusundan geçecek yol. ODTÜ Rektörlüğü yolun geçeceği güzergah üzerindeki araziyi 1993 yılında Karayollarına bıraktığını açıkladı. İkinci yol ise ODTÜ kampüsünü ikiye bölecek, eğitim binalarının arasından geçirilecek yol. ODTÜ hemzemin bir olun doğal ve arkeolojik alanları tahrip edeceği iddiasıyla mahkemeye yaptığı itiraz kabul edilmiş, Ankara imar planlarında bu yol çıkarılmış ve bu karar Danıştay’ca onaylanmıştır. ODTÜ 2011’den beri orman arazisine zarar vermeyecek bir tüp geçit çalışması yapılabileceğini söylemektedir.

1993’te zaten karayollarına verilen bir yolun yapımına 2013’te başlanması ister istemez akıllara sorunun trafik mi yoksa rant mı olduğu sorusunu getiriyor. Zira ilkokul bebelerine sorsak söyleyecek, yol yapmak trafik problemlerini çözmeyeceği gibi daha çok araç çekerek trafiğin artmasına neden olacaktır. Yerel seçimler öncesi sadece yol yapmayı medeniyet olarak gören bir hükümetin çalışanı Melih Gökçek bu yolu yapacak, kısa süreli rahatlama sağlayacak ve bu “hizmet”i halkın gözüne sokarak oyları toplamaya çalışacak. Oysa ki trafik sorununu çözmeye ve hizmet etmeye bu kadar niyetli bir Belediye Başkanı 1994’ten beri bulunduğu konumda Ankara metrosunu bitirmesi gerekirdi. Bir de işte Gökçek’in ODTÜ’yle münasebeti var malumunuz. Yoksa Ankara Belediyesi’nin son 20 yılda  iki ay içerisinde bir şeyi yapacağını iddia edip (“İki ay içerisinde ODTÜ’ye gireriz”) sonra da yaptığı görülmemiş şeydir.

Şimdi ne oluyor?

Melih Gökçek çok seri kullandığı Twitter accountundan da yazdığı gibi ODTÜ’nün kapısına dayandı, dayanmakla kalmadı 18 Ekim Cuma, Bayramın son gecesi, tüm ODTÜ mensupları hala tatildeyken ODTÜ kapılarından içeriye girdi. Yol yapmaya değil savaşa gider gibi gelen zihniyet, gece baskınına engel olmaya çalışan mahalleliyi de gaz bombalarıyla karşılarken, bazı akademisyenler atılan plastik mermilerle yaralandı, ayrıcalıklı basın hariç gazetecilerin görüntü alması engellendi.

Belediyenin “girdiği” arazi, 1993’te Karayollarına bırakılan, ODTÜ tarafından ağaçlandırılmamasına rağmen yanıbaşındaki ormanın doğal yollarla büyümesiyle ağaçla kaplanıp SİT alanı statüsü kazanan arazi. Yapılacak yol ile 2400 adet ağaç kesileceği, 600 ağacın da taşınacağı iddia ediliyor.

20 Ekim günü ABB Fen İşleri Daire Müdürlüğü ODTÜ ormanı sökülme görüntülerini basına dağıttı. Görüntülerde ağaçlar sökülüyor gibi görünse de 18 Ekim’de ODTÜ’de bulunan tanıkların ifadesi “Sadece bir kaç ağacın göstermelik olarak taşındığı, geri kalanların ise kesildiği”.

Rektörlüğün kesimin ertesi günü, 19 Ekim 2013 sabahında, yaptığı incelemede ODTÜ arazisi içinde kalan güzergahın tamamıyla açıldığı ve güzergah üzerindeki tüm ağaçların kaldırıldığı tespit edilmiştir. Yapılan açıklamada “Nakledilmesi gereken 600’den fazla çam ağacının da içinde bulunduğu yaklaşık 3.000 ağacın ne şekilde kaldırıldığı konusunda tarafımıza bilgi verilmemiştir. Ancak, bir gecede 600 ağacın nakledilmesi mümkün değildir” denildi.

ODTÜ Mezunlar Derneği, ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği, ODTÜ Asistan Dayanışması, Eğitim-Sen 5 nolu şube ve ODTÜ Öğrenci Bileşenleri ise yaptıkları açıklamayla “düşman arazisine girer gibi girilen ODTÜ’de eyleme devam” çağrısı yaptılar. 21 Ekim Pazartesi 12.30’da “Rantın Yoluna 5000 Fidan Dikiyoruz. Fidanını, Kazmanı, Küreğini Kap Gel” sloganıyla herkes fidan dikmeye çağrıldı. Aynı günün akşamında ise yol çalışmalarına devam eden büyükşehir görevlileri, iş makinaları ile gün içinde dikilen fidanları sökmeye başladı. Gecenin ilerleyen saatlerinde ise ODTÜ A4 kapısında eylemcilere çevik kuvvet müdahale etti.

ODTÜ Rektörlüğünden yapılan açıklamaya göre Üniversite Senatosunun konuyla ilgili aldığı kararlar:

  • 22 Ekim 2013 Salı günü saat 13.30’da toplanarak konu hakkında Üniversitemizin tepkisini yansıtan bir metni karara bağlayacaktır.
  • Üniversite Senatosunun duyurusu 23 Ekim 2013 Çarşamba günü basın mensupları ile paylaşılacaktır.
  • 24 Ekim 2013 Perşembe günü veya 25 Ekim 2013 Cuma günü Yerleşkemize yaklaşık 3000 fidan dikilmesini amaçlayan bir etkinlik düzenlenecektir. Bu etkinliğe tüm mensuplarımız ve öğrencilerimiz davetlidir. Etkinlik programı Üniversitemiz web sayfasında duyurulacaktır.

Ankaralılar yirmi yıldır Melih Gökçek ve hukuksuzluğa alışkındır. Genelde Ankara’da itirazlar sürerken yollar yapılır, sonra da itirazlar mahkemede haklı bulununca yapılmış yol kapatılır (Bkz. Akay Kavşağı meselesi). ODTÜlünün ve Ankaralının ısrarlı ve haklı mücadalesindeki çaresizliğe çare bulmalıyız. Neticede bu yapılacak ne bozkırlardan geçiyor ne de sokakları denizlere çıkarıyor, niye yapılsın?

You may also like

Comments

Comments are closed.