Kategoriler: Türkiye

ODTÜ’deki polis müdahalesi İstanbul’da protesto edildi

ODTÜ’deki sert polis müdahalesine İstanbul’dan yanıt gecikmedi. Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce üniversite öğrencisi, bugün yaşanan polis şiddetini ve AKP’yi protesto etti.

Ankara’da AKP Genel Merkezi’ne yürüyüş düzenlemek isteyen üniversitelilere polisin ağır müdahalede bulunması, dün akşam da İstanbul’da protesto edildi. Öğrenci Kolektifleri, Emek Gençliği, Genç-Sen, Gençlik Muhalefeti ve TKP’li Öğrenciler’in çağrısıyla bir araya gelen üniversiteliler, Galatasaray Lisesi önünde toplandı. “Üniversiteler Bizimdir AKP’ye, Polise ve YÖK’e Teslim Etmeyeceğiz” pankartı açılan eylem, “Polis dışarı bilim içeri” , “AKP defol üniversiteler bizimdir”, “Katil polis üniversiteden defol” sloganları atılmasıyla başladı. Öğrenciler ayrıca Taksim Meydanı’na gelmeden önce bir süre İstiklâl Caddesi üzerinde oturdular ve Beyazıt Marşı’nı hep bir ağızdan söylediler.

Taksim Tramvay Durağı’nda yapılan basın açıklamasını Marmara Üniversitesi’nden bir öğrenci okudu. Açıklamada, “Eşit Parasız, Anadilde Eğitim istiyoruz sloganıyla bugün ODTÜ’den AKP il binasına yürümek isteyen arkadaşlarımıza 6 zırhlı araç ve 2200 polis sert bir şekilde saldırmıştır. Polisin tazyikli su ve gaz bombalı saldırısına rağmen yürümek isteyen arkadaşlarımız bir saatten fazla polis karşısında kararlı bir şekilde direnmiştir. Bugün aynı zamanda Marmara Üniversitesi’nde bir arkadaşımıza ülkücü faşistler satırla saldırmış ve arkadaşımız yaralanmıştır ” dendi.

“Üniversiteler AKP’nin arka bahçesi hâline getirilmek isteniyor”
Açıklamada ayrıca, YÖK’ün sene başında aldığı sivil polis kararı, YTÜ’de, Hacettepe’de, Anadolu Üniversitesi’nde ÖGB ve polisin saldırıları, ‘parasız eğitim istiyoruz’ pankartı açtığı için aylardır tutuklu olan üniversiteliler, Dolmabahçe’deki sert müdahale ve İÜ’de polise 1 yıl boyunca sınırsız arama izni veren mahkeme kararının, ODTÜ’de yaşananlardan bağımsız olmadığı vurgulandı.

Üniversitelerin AKP’nin arka bahçesi hâline getirilmek istendiği belirtilen öğrenciler, “AKP bizden susup oturmamızı bekliyor. Üniversitelerde rahatça at koşturabilmek istiyor. Ancak üniversitelerimizde yaşanan gelişmeler karşısında sessiz kalmayan bizle susmayacağız. AKP’ye polise, Yök’e karşı üniversitelerimizi savunmaya, taleplerimizi her yerde büyüterek haykırmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Üniversite Konferansı hatırlatıldı
Açıklama, 7 Ocak Cuma günü saat 13:00’de Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenecek Üniversite Konferansı’nın bütün üniversitelilerin serbestçe konuşabileceği, üniversitenin sorunlarının tartışılacağı bir kürsü olacağı hatırlatılarak sona erdi. (ajanslar)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi