DünyaManşet

Obama’ya jest: Myanmar’da 66 düşünce suçlusuna af

0

ABD Başkanı Barack Obama, Asya gezisinin ikinci durağı Myanmar’da. Amerikan bayrakları sallayan binlerce Myanmarlı tarafından karşılandı. Obama,  reform çalışmalarını sürdürdüğü ifade edilen Myanmar’da Devlet Başkanı Thein Sein ile görüştü.

Tarihinde ilk kez bir ABD başkanını ağırlayan Myanmar hükümetinin, Obama’nın ziyaretinin hemen öncesinde 44 siyasi tutukluyu serbest bıraktığı bildirildi.

Muhalefet partisinden Soe Tun, serbest bırakılan 66 mahkum arasında ünlü insan hakları savunucuları dahil 44 siyasi tutuklunun bulunduğunu söyledi.

Halen 200 siyasi mahkumun cezaevinde olduğu Myanmar’ın seçilmiş başkanıyken 21 yıl ev hapsine çarptırılmış Nobel Ödüllü siyasetçi Aung San Suu Kyi de Başkan Obama tarafından ziyaret edildi.

Suu Kyi, Obama ile birlikte yaptığı açıklamasında, “en zor anlar, başarıya ulaşacağımızı sandığımız anlardır. Bunun serap gibi bir yanılgı değil, gerçek olması için çalışmalıyız” dedi.

Arakan Problemi devam ediyor

Bütün bu olumlu havaya rağmen, Resmi adı Rakhine olan Arakan bölgesindeki Müslümanlar ile Budistler arasında yaşanan ve zaman zaman da çatışmaya dönüşen gerilim sona ermiş değil.

Bu sebepten ötürü ABD Başkanı ‘reformları henüz tamamlamamasına rağmen Birmanya’nın ödüllendirdiği’ gerekçesiyle bazı insan hakları örgütlerinin eleştirilerine maruz kaldı.

(Yeşil Gazete, BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.