EkolojiManşet

NY Times’dan Hasankeyf manşeti: Erdoğan’ın değişim hırsının kurbanı

0

ABD’nin en yüksek tirajlı gazetelerinden New York Times, bugünkü sayısının manşetine Hasankeyf ve Ilısu Barajı’nı taşıdı. Haberin başlığı:  ‘Refah’ için tarihi bir hazineyi batırmak.  

Gazetenin İstanbul Büro Şefi Carlotta Gall‘ın imzasıyla yayımlanan haberde “Bugün vadi sular altında ve 70 bin kişi yerinden oldu” ifadelerine yer verilirken, Hasankeyf’te yaşanlar, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın değişim hırsının kurbanları” olarak nitelendirildi.

Fotoğraflar: Mauricio Lima/New York Times.

 “Erdoğan’ın mega projesi” olarak nitelendirilen Ilısu Barajı’ndan gelen suların Hasankeyf’i ‘yutmaya’ başladığına da dikkat çekilen haberde, Gall, bölgede yaşayanların baraj yapımı konusunda fikrinin alınmadığını kaydetti; birçok arkeolog ve çevrecinin vadinin yok olmasına tepkili olduğunu aktardı. 

Haberde projeye karşı tepkili olanların Hasankeyf’i kurtarma çabasının “Erdoğan’ın artan otoriterliği karşısında yıkıldığı” ifade edildi.

Gazete bugün sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında da “Yüreğimiz yanıyor” ifadesini kullandı. Yok edilen Hasankeyf’e ilişkin etkileyici fotoğrafların kullanıldığı haberde, bölgenin neolitik dönemlerden beri yaşadığı düşünülen arkeolojik bir yerleşim olduğuna dikkat çekilerek, “Ülkenin cumhurbaşkanı ekonomik kalkınma için yöreyi su altına bırakana kadar binlerce aile orada yaşıyordu” denildi. 

“Our hearts are burning.” Hasankeyf in Turkey is an archeological gem, a valley thought to have been inhabited since…

Posted by The New York Times on Sunday, 5 July 2020

Haberde yetkililerin emriyle birçok evin yıkıldığı aktarılırken, yerinden olanlar için yeni bir kasaba inşa edildiğini, ancak birçok kişinin bu evleri “sevimsiz” bulduğu belirtildi.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.