Nükleer ve Kömürlü Termik Santrallere karşı “Yaşamı Savunmak”

Greenpeace, nükleer ve kömürlü termik santrallere karşı mücadele eden bölge halkı için yasal bir rehber niteliği taşıyan, “Yaşamı Savunmak” kitabını yayımladı

88 sayfadan oluşan ve Av. Gökhan Candoğan’ın kaleme aldığı kitap, Türkiye’deki enerji politikaları hakkında geniş bir özet sunarken, enerji santrallerinin öncesi, kurulum aşaması ve sonrasında izlenebilecek hukuki süreçleri, anlaşılır bir dille ve tüm ayrıntılarıyla ortaya koyuyor.

Greenpeace, 9-10 Haziran tarihlerinde Ankara’da ‘Yaşamı Savunmak’ kitabı rehberliğinde bir ‘Kömürle mücadelede ağ oluşturma  çalıştayı” düzenliyor. Çalıştayın amacı kömürlü termik santrallere karşı Türkiye’nin dört bir  yanında devam eden mücadelelerin bir platformda bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerin paylaşması ve aynı zamanda bu projelere karşı çıkabilmenin hukuki yollarını da ortaklaştırarak daha kuvvetli bir mücadele zemini oluşturmak.

Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Dr. Uygar Özesmi, kitabın ön sözünde şunları söylüyor “Kirli ve doğayı mahveden enerji biçimleriyle mücadele etmek sadece çevre değil, aynı zamanda bir yaşam hakkı ve toplumsal sorumluluk meselesi. Yerel mücadelelerse, yaşam hakkı savunuculuğunun temeli. Türkiye’nin yüz yüze olduğu en büyük çevresel sorunlardan olan yapılaşma, yollar, madenler, termik santraller ve HES’lere karşı mücadelenin baş rolünde yerel mücadele var. Günümüzde yerel kalkınmayı ve kalkınma hedeflerini ulusal planlar belirliyor. Bu planlarda yerelin de, doğanın da sesi yok. Yerel için merkezde planlanan ve daha sonra yerelde uygulanan projelerin demokratik süreçler ve ahlaki açıdan ne kadar hatalı olduğunu anlatmaya gerek yok. Üstelik bu projelerin pek çoğu, yasalara da uygun değil ve doğru adımlarla açılan ve yerel halkın kazandığı davaların sayısı giderek artıyor. Bu kitap, Türkiye’nin herhangi bir yerinde, halk sağlığına, çevreye ve doğaya zarar verecek bir projenin her aşamasında bu projelere karşı çıkabilmenin hukuki yollarını anlaşılır bir dille, örneklerle anlatıyor.”

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi: Florida’yı vuran Helene Kasırgası’nda en az 95 kişi öldü

ABD'nin Florida eyaletinde altı kenti vuran Helene Kasırgası'nda yollar, köprüler çöktü yüzlerce ev sular altında kaldı, milyonlarca kişi elektriksiz.

Avusturya seçimleri: Nazilerin kurduğu aşırı sağcı Özgürlük Partisi birinci oldu

Avusturya genel seçimlerini, eski Nazi ve SS subaylarının kurduğu, iklim değişikliği, LGBTİ+, göç karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi kazandı.

Beyşehir Gölü’ndeki Çeçen Adası satılığa çıkarıldı: Metrekaresi 310 TL

Konya'daki tek ada olan Çeçen Adası 550 dönüm büyüklüğünde. Hayvancılık ve tarım yapılan adanın bedeli ise 165 milyon lira civarında.

Sanayi devrimini başlatan Birleşik Krallık son kömürlü termik santrali kapatıyor

Birleşik Krallık, on yılın sonuna kadar kara rüzgarını iki katına, güneş enerjisini üç katına ve açık deniz rüzgarını dört katına çıkarmayı hedefliyor.

Katliam yasası’na karşı hak savunucuları bir kez daha meydanda: Biz bitti demeden bitmez!

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla'da yapılan eş zamanlı mitinglerde, AYM'ye seslenildi: Yasayı iptal et!

EN ÇOK OKUNANLAR