Nükleer ve Kömürlü Termik Santrallere karşı “Yaşamı Savunmak”

Greenpeace, nükleer ve kömürlü termik santrallere karşı mücadele eden bölge halkı için yasal bir rehber niteliği taşıyan, “Yaşamı Savunmak” kitabını yayımladı

88 sayfadan oluşan ve Av. Gökhan Candoğan’ın kaleme aldığı kitap, Türkiye’deki enerji politikaları hakkında geniş bir özet sunarken, enerji santrallerinin öncesi, kurulum aşaması ve sonrasında izlenebilecek hukuki süreçleri, anlaşılır bir dille ve tüm ayrıntılarıyla ortaya koyuyor.

Greenpeace, 9-10 Haziran tarihlerinde Ankara’da ‘Yaşamı Savunmak’ kitabı rehberliğinde bir ‘Kömürle mücadelede ağ oluşturma  çalıştayı” düzenliyor. Çalıştayın amacı kömürlü termik santrallere karşı Türkiye’nin dört bir  yanında devam eden mücadelelerin bir platformda bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerin paylaşması ve aynı zamanda bu projelere karşı çıkabilmenin hukuki yollarını da ortaklaştırarak daha kuvvetli bir mücadele zemini oluşturmak.

Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Dr. Uygar Özesmi, kitabın ön sözünde şunları söylüyor “Kirli ve doğayı mahveden enerji biçimleriyle mücadele etmek sadece çevre değil, aynı zamanda bir yaşam hakkı ve toplumsal sorumluluk meselesi. Yerel mücadelelerse, yaşam hakkı savunuculuğunun temeli. Türkiye’nin yüz yüze olduğu en büyük çevresel sorunlardan olan yapılaşma, yollar, madenler, termik santraller ve HES’lere karşı mücadelenin baş rolünde yerel mücadele var. Günümüzde yerel kalkınmayı ve kalkınma hedeflerini ulusal planlar belirliyor. Bu planlarda yerelin de, doğanın da sesi yok. Yerel için merkezde planlanan ve daha sonra yerelde uygulanan projelerin demokratik süreçler ve ahlaki açıdan ne kadar hatalı olduğunu anlatmaya gerek yok. Üstelik bu projelerin pek çoğu, yasalara da uygun değil ve doğru adımlarla açılan ve yerel halkın kazandığı davaların sayısı giderek artıyor. Bu kitap, Türkiye’nin herhangi bir yerinde, halk sağlığına, çevreye ve doğaya zarar verecek bir projenin her aşamasında bu projelere karşı çıkabilmenin hukuki yollarını anlaşılır bir dille, örneklerle anlatıyor.”

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR