EnerjiManşet

Nükleer Pakistan’da 6GW enerji açığı

0
Nükleer silah testlerini pullarına taşıyan ülke enerji fakiri
Nükleer silah testlerini pullarına taşıyan ülke enerji fakiri kaldı

Pakistan’ın yıllardır çözüm bulamadığı enerji açığının 6000 megavatı geçerek şimdiye kadarki en yüksek seviyeye ulaştığı bildiğiliyor.

Nükleer silah testlerini pullarına taşıyan ülke enerji fakiri

Nükleer silah testlerini posta pullarına taşıyan ülke enerji fakiri kaldı

Hindistan’la stratejik nükleer yarış içinde milyarlarca doları nükleer enerji ve nükleer silah programlarına yatıran ülkede, Pakistan Elektrik ve Enerji Kurumu (PEPCO), elektrik açığının 6000 MW’ı geçtiğini bildirdi. Pakistan’da halihazırda çalışan, ilki 1972 senesinde devreye giren, 3 ticari nükleer reaktör, 900 MW ile ülkenin enerji ihtiyacının sadece %2’sini temin edebiliyor. Kuvvetli nükleer enerji politikası izleyen ülke şu anda ilk aşamada 1.5 GW ek nükleer kapasite geliştirmek için büyük bir oranda Çin yardımlarına güveniyor. Oysa, düşük enerji kullanımı, yüksek güneş ışıması ve yaygın kırsal yerleşimiyle Pakistan için güneş enerjisi ideal bir çözüm.

Nükleer ısrarındaki ve açığını ithal fosil yakıtlarla kapatmaya çalışan ülkede, büyük kentlerde 8-10 saat, kırsal bölgelerde 18-20 saate kadar kesintiye gidilirken, Karaçi, İslamabad, Lahor, Faysalabad ve Ravalpindi gibi büyük kentlerinde iş hayatının, kesintilerden olumsuz etkilendiği belirtildi.

Kurulu gücünü aç bir şekilde 2030 yılına kadar şu anki, dünya enerji adaletsizliği dahilinde çok düşük bir kişi başı kullanıma tekabül eden, 20 GW’tan 130 GW’a yükseltmeyi planlayan Pakistan hükümeti, 2006 yılından beri ciddi boyutlara ulaşan enerji krizine kısa vadede çözüm bulamayacağını itiraf ediyor. Hükümet, enerji krizine konvansiyonel, enerji yoğun endüstrielist mantık içinde kalıcı çözüm bulmak çabalarıyla İran, Türkmenistan, Tacikistan ve Çin ile çeşitli anlaşmalar imzaladı.

(Enerji Enstitüsü, Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.