EnerjiManşet

Nükleer karşıtı Rus fizikçi: Akkuyu’da kandırıldınız, Rusya nükleer atıkları almayacak!

0

Mersin Nükleer Karşıtı Platform’un davetiyle Türkiye’ye gelen Rus nükleer karşıtı fizikçi Ozharovsky, Akkuyu’ya yapılacak nükleer santralin atıklarıyla ilgili Türkiye ile Rusya arasında bir anlaşma olmadığını ve bu konunun ileride kriz yaratacağınız belirterek “Kandırıldınız” dedi.

Rus nükleer karşıtı aktivistlerinden fizikçi Andrey Ozharovsky, Akkuyu Nükleer Santralı faaliyete geçtikten sonra oluşacak nükleer atıkların, Türkiye ile Rusya arasında krize neden olabileceğini belirtti. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de önümüzdeki yıllarda atık sorunu yaşanacağını vurgulayan Ozharovsky “Rusya bu atıkları almayacak ve ‘bizim yaptığımız anlaşmada böyle bir madde yoktu’ diyecek. Normalde lisans almadan önce atıklarla ilgili uzun vadeli bir plan sunmaları gerekiyor ama Akkuyu’da böyle olmadı. Türkiye en başından kandırıldı. Nükleer lobisinde yer alan insanlar bunu hep yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet’ten Abidin Yağmur’un haberine göre, Mersin Nükleer Karşıtı Platform’un davetlisi olarak Mersin’e gelen Rus nükleer karşıtı aktivistlerden fizikçi Andrey Ozharovsky, Türkiye ile Rusya arasında imzalanan ve Akkuyu Nükleer Santralı’nın kurulmasına olanak veren devletlerarası anlaşmayı değerlendirdi. Ozharovsky, Akkuyu Nükleer Santralı faaliyete geçtikten sonra oluşacak nükleer atıkların, Türkiye ile Rusya arasında krize neden olabileceğini vurguladı.

Mersin Tabip Odası’nda yapılan panelde konuşan Andrey Ozharovsky, konuşmasına, “Kendi ülkemde antinükleer aktivist olarak görev alıyorum. İki ülke olarak iyi komşuluk ilişkileri içinde olmamız gerektiğine inanıyorum ama bu nükleer mevzusu bizim ilişkilerimizi etkileyebilir” diyerek başladı. Atık depolamanın dünyada örneği yok Diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de önümüzdeki yıllarda atık sorunu yaşanacağına işaret eden Andrey Ozharovsky, “Kendinize ait, çok yüksek maliyetli bir atık deposu yapmak zorundasınız. Dünyada böyle bir atık deposu yok. Sadece Finlandiya böyle bir depo inşa ediyor ve yarım milyar yıl saklanacak bir depo yapacaklarını söylüyorlar. 500 metrelik bir boruyla aşağıya inecek ve atık deposuna ulaşacak. Jeologlar bunun mümkün olmadığını söylüyorlar. Oraya inerken etrafındaki materyale zarar vereceğini söylüyorlar. Böyle bir delme işlemi yapılıp yapılmayacağı da bilinmiyor. O nedenle bu atıklar bir şekilde toprağın altına gömülecek” dedi.

(Cumhuriyet)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.