İklim KriziManşet

Norveç’te 30 yılın en güçlü fırtınası: Bu, başka türlü bir şey

0

Norveç, ülke halkının zor zamanlar geçirmesine yol açan son 30 yılın en güçlü fırtınasıyla boğuşuyor.

Saatte 180 kilometreye (kph) varan kasırganın oluşturduğu kuvvetli rüzgarlar, dün özellikle ülkenin orta kısımlarını sert bir şekilde vurarak su baskınlarına ve seyahatlerde aksamalara yol açtı.

Euronews‘in aktardığına göre, Norveçli meteorologlar tarafından Ingunn olarak adlandırılan fırtına, Atlantik boyunca hızla ilerleyen çok güçlü bir jet akıntısıyla gelişti. Birleşik Krallık‘ın resmi meteoroloji örgütü Met Office’den Aidan McGivern, bu durumun İskandinav ülkesini çarşamba öğleden sonra vuran “düşük basınç alanını patlayıcı derecede derinleştirdiğini” açıkladı: “Norveç, rüzgarlı havaya ve derin alçaklara alışkındır ama bu başka bir şey.”

Norveç Meteoroloji Enstitüsü de en yüksek alarmı olan kırmızı uyarıları yürürlüğe koydu. Ingunn, ülkenin 1992 Yeni Yıl kasırgasından bu yana görüldüğü en güçlü fırtına olarak kayıtlara geçti.

Met Office içinde bulunduğumuz iklim koşullarında fırtına sayısı veya yoğunluğunda olumlu veya olumsuz eğilimlere dair henüz bir kanıt bulunmadığını söylüyor. Ancak çoğu iklim projeksiyonuna göre bu durum değişecek. Bilim insanları önümüzdeki yıllarda Birleşik Krallık ve diğer Avrupa ülkelerinde kış fırtınalarının sayısının artacağını öngörüyor.

Bu yıl neden bu kadar çok fırtına yaşandı?

İklim değişikliği fırtınaları daha da kötüleştiriyor mu?

Meteorologlar, sıklıkta olduğu gibi, artan sıcaklıkların bir sonucu olarak rüzgar fırtınalarının daha da güçlendiğini kesin olarak belirtmek konusunda temkinli davranıyor. Ancak iklim değişikliğinin fırtınaları çeşitli şekillerde daha etkili hale getirdiği konusunda da bir uzlaşma var.

Kriz, Kasım ayındaki Ciaran Fırtınası gibi ekstrem olaylarda görülen yağış artışına neden oluyor.  Susex Üniversitesi‘nde iklim değişikliği konusunda çalışan Dr. Melissa Lazenby, “Bunun nedeni, yaşadığımız her 1 derecelik ısınma nedeniyle atmosferin yüzde 7 daha fazla su buharı tutabilmesi ve bu nedenle yağış olaylarıyla bağlantılı olarak şiddetli yağış olasılığının arttığını görüyoruz” dedi.

Kıyı bölgelerindeki fırtına dalgalanmaları ve yüksek dalgalardan kaynaklanan fırtına etkilerinin de deniz seviyeleri yükseldikçe daha da kötüleşmesi bekleniyor.

Met Office’in kıdemli yayın meteoroloğu Clare Nasir, “Dünyanın ısındığını biliyoruz ve bu ısı enerjisidir. Ve bu ısı enerjisi, fırtına da dahil olmak üzere birçok farklı yolla atmosfere yansıyor” diye konuşuyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.