Kategoriler: Dünya

Norveç’teki katliamdan kurtulanlar Breivik’in duruşmasında

Anders Behring Breivik’in yargılama sürecini tüm dünya medyası kadar onun saldırılarında hayatını kaybedenlerin yakınları ve sağ kurtulmayı başaranlar da takip ediyor.

Breivik’in önüne gelen herkesi öldürdüğü Utoeya Adası’ndaki katliamdan hayatta kalmayı başaranlar ilk kez bugün mahkemede saldırganlarıyla yüzleşecek. Vegard Groslie, kendisini zor bir duruşmanın beklediğini belirtiyor:

“Biraz endişeliyim. Daha önce hiç duruşmasında bulunmadım, onu hakim karşısında görmedim. ama sanırım idare edebilirim. En son onu gördüğümde arkadaşlarıma ateş açıp onları öldürüyordu. Bu çok zor ancak bunu atlatmak çok önemli.”

Utoeya Adası’ndan kurtulanlardan biri de Bjoern Ihler. Ihler, dünyada yükselen radikal ırkçı hareketlere dikkati çekip, önlem alınmasını istiyor:

“Tüm dünyanın bu davayı izlemesi ve nedenlerini bilmesi çok önemli. Bu trajediye dünyada giderek yaygınlaşan radikal siyasi düşünce ve ideolojiler sebep oldu. Bunlara karşı savaşmak durumundayız.”

Breivik, ‘çok kültürlülüğü’ destekleyen iktidardan emir aldığını iddia ettiği mahkemeyi tanımadığını belirtiyor.

Norveç‘in kaybettiği vatandaşları için ortak acısı, gazete manşetlerine de yansıyor. Terörü ve ırkçı hareketleri kınayan manşetlerde, Breivik’in hakettiği cezayı alması isteniyor.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi