Koronavirüs SalgınıDünyaManşet

Normalleşmeye devam: Karantinanın perdesi biraz daha aralanıyor

0
AA

Koronavirüs salgınında, dünya genelinde 3.5 milyon insan enfekte oldu, hayatını kaybedenlerin sayısı 250 bine yaklaştı. Ancak özellikle salgın eğrisi düşüşe geçen ülkeler, ekonomik baskılar ve yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte halkın yoğun taleplerine cevap vermek üzere, tedbirleri aşamalı olarak kaldırmaya başladı. ABD‘de ise salgının seyri olumlu olmasa da ekonomik darboğaz bu ülkeyi karantina tedbirlerini azaltmaya itiyor. Son olarak Missouri eyaletinde faaliyet gösteren Triumph Foods fabrikasında çalışan 373 işçide koronavirüsün tespit edildiği ülkede Başkan Donald Trump ekonomik canlanmanın gelmesi gerektiğini söyledi.  

Belçika ve İspanya‘da azalan vaka sayısı dolayısıyla karantina tedbirleri yavaş yavaş kalkmaya başlarken, İran‘da camiler bugün itibarıyla ibadete açıldı; Rusya‘da ise son 24 saatte 10 bin 581 yeni vaka tespit edildi.

Trump: Ülkeyi açmazsak, açacak bir ülke kalmayacak

Salgın dolayısıyla 100 bine yakın kişinin hayatını kaybedebileceğini söyleyen ABD Başkanı Donald Trump, buna rağmen ülkede ekonomik aktivitelerin başlaması gerektiğini dile getirdi ve “Bir noktada ülkeyi açmalıyız. Birçok şey öğrendik. İnanılmaz bulaşıcılığını öğrendik. Ancak seçeceğimiz yok. Ülkeyi kapalı tutamayız. Yoksa açacak bir ülkemiz olmayacak” dedi.

ABD’de salgında ölenlerin sayısı 68 binin üzerinde. Toplam vaka sayısı ise 1.18 milyona ulaştı.

Belçika’da işyerleri açıldı, bisiklet serbest

Belçika‘da işyerleri bugün itibarıyla sosyal mesafe kurallarına riayet etmek kaydıyla açıldı. Ülkede bisiklete binmek ve üç kişiye kadar grup halinde yürüyüş yapmak serbest. Otobüs ve tren seferleri ise arttırılıyor, ancak toplu taşıma araçlarında 12 yaş üstü için maske kullanımı zorunlu.

Dükkanlar şimdilik kısmen açılırken, 11 Mayıs’tan itibaren diğer bazı dükkanlar da açılmaya başlayacak. Okullarınsa 8 Mayıs’ta kademeli olarak  yeniden açılması planlanıyor.

Salgının etkisi azalmaya devam ederse, 8 Haziran itibarıyla restoran, kafe ve mağazalar da açılacak. Festivaller ve toplu etkinliklerse 31 Ağustos’a kadar yasak olacak.

Rusya’da vaka sayısında artış

Rusya’da son 24 saatte 82 bölgede 10 bin 581 Covid 19 vakası tespit edildi. Toplam vaka sayısı ise 145 bin 286 oldu.

Koronavirüsle mücadele merkezinin yaptığı açıklamaya göre, vaka sayısı gün içinde 10 bin 581 daha arttı. Yeni vakaların 5 bin 795’i başkent Moskova’da, 803’ü Moskova bölgesinde, 317’si St. Petersburg’da, 280’i Murmansk bölgesinde görüldü.

Yeni vakaların 5 bin 352’sinde semptoma rastlanmazken 76 hasta hayatını kaybetti. Yeni hastalarla birlikte toplam vaka sayısı 145 bin 286’ya yükseldi, 1356 kişi öldü, 18 bin 95 kişi de iyileşti.

Japonya’da olağanüstü hal mayıs sonuna kadar uzadı

Japonya’da Ekonomi Bakanı Yasutoşi Nişimura, hükümetin ülke çapında olağanüstü hal durumunu 31 Mayıs’a kadar uzatacağını açıkladı.

Riyaz ul Khaliq/AA

Ülkede geçen nisanda ülke nüfusunun yaklaşık yarısının yaşadığı Tokyo ve diğer altı bölgede 6 Mayıs’a kadar olağanüstü hal ilan etmişti. Olağanüstü hal  16 Nisan’da ülkenin 47 bölgesini de içerecek şekilde genişletilmişti.

İran’da okul ve camiler açılıyor

İran‘da koronavirüsün az görüldüğü ve düşük riskli olarak değerlendirilen bölgelerde okul ve camilerin tekrar açılacağı duyuruldu.

Ortadoğu’da salgından en çok etkilenen ülkede camilerin kapanması ve dini toplaşmaların yasaklanmasının ardından Ramazan ayında insanlar dini görevlerini arabalarında yerine getirmeye başlamışlardı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani cuma namazlarının da başlayacağını ancak her şeyin sağlık protokollerine uygun biçimde yapılacağını vurguladı. Ruhani okulların da 16 Mayıs’ta açılacağını söyledi.

İran’da şehirlerarası yolculuklara ve alışveriş merkezlerine uygulanan yasaklar, sağlık yetkililerinin yeni bir enfeksiyon dalgası uyarılarına rağmen kaldırılmıştı.

İspanya’da yetişkinlere sokak izni

Geçen pazar çocukların sokağa çıkmasına izin verilen İspanya’da bu hafta sonu da yetişkinlerin “egzersiz için” evden çıkmasına izin verildi.

Koronavirüs salgını nedeniyle 25 bin 100 kişinin hayatını kaybettiği ülkede, sokağa çıkma kısıtlaması yedi haftadır devam ediyordu. Sokağa çıkanlara yaş gruplarına göre farklı saat aralıkları belirlendi.

Ülkede, 14 Mart’tan beri, çalışanlar dışında, sadece gıda ve ilaç almak için dışarı çıkılmasına ve köpek gezdirilmesine izin veriliyordu.

You may also like

Comments

Comments are closed.