Kategoriler: İklim KriziManşet

NOAA uyardı: Bu kasırga sezonu on yılların en kötüsü olabilir

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), 2024 kasırga sezonunun son yirmi yılın en kötü sezonlarından biri olabileceğini açıkladı. Hükümet meteorologları, 17 ila 25 tropikal fırtına ve bunlardan 8 ila 13’ünün kasırgaya dönüşebileceğini, ayrıca 4 ila 7 büyük kasırga beklediklerini belirtti. Bu tahmin, ajansın Mayıs ayında yaptığı en iddialı tahmin olarak kayda geçti.

Washington Post‘a konuşan NOAA Yöneticisi Rick Spinrad, “Bu sezon olağanüstü bir sezon olacak gibi görünüyor,” dedi. NOAA’nın öngörüsüne göre tropikal faaliyetler, rekor sayıda fırtınanın görüldüğü 2005 yılını bile geçebilir. O yıl, tropikal Atlantik Okyanusu‘ndaki sıcak sular nedeniyle aktif bir kasırga sezonu beklentisi vardı, ancak sezon 28 fırtına ve 7 büyük kasırga ile tüm beklentileri aşmıştı. Bu kasırgalar arasında Katrina Kasırgası da bulunuyordu.

NOAA’nın baş kasırga sezonu tahmincisi Matthew Rosencrans, tropikal Atlantik sularının şu anda 19 yıl öncesine göre “dramatik” bir şekilde daha sıcak olduğunu ve bu suların tipik bir Ağustos ayında olduğu kadar sıcak olduğunu belirtti. Yeni araştırmalar, kasırgaların kıyıya yaklaştıkça üç kat daha hızlı şiddetlendiğini gösteriyor.

Atlantik Okyanusu’nun birçok tropikal fırtına ve kasırganın oluştuğu “ana gelişim bölgesi”nde okyanus sıcaklığı rekor seviyelerde. (Brian McNoldy)

İklim değişikliği, kasırga riskinin artmasının büyük bir nedeni olarak görülüyor. Atmosferde biriken insan kaynaklı sera gazları, gezegeni ısıtarak bu tür hava olaylarının daha şiddetli hale gelmesine neden oluyor. NOAA’nın tahminine göre, bu yıl tropikal Atlantik’te kasırga faaliyetlerini artırabilecek doğal bir değişim de bekleniyor. El Niño iklim modelinden La Niña‘ya geçişin, kasırga sezonunun en yoğun döneminde gerçekleşeceği öngörülüyor.

Çok sayıda fırtına ve kasırga bekleniyor

Colorado Eyalet Üniversitesi‘nin geçen ay yayımladığı bir tahmin, 20’den fazla tropikal fırtına ve beş büyük kasırga olabileceğini öngörüyordu. İngiltere Meteoroloji Ofisi ise 22 tropikal fırtına bekliyor. En ürkütücü tahmin ise Pennsylvania Üniversitesi‘nden geldi; bilim insanları 33 isimlendirilmiş fırtına beklediklerini açıkladı.

[İklim Krizi] Atlantik’te 2024 kasırga sezonu ‘aşırı’ hareketli geçecek
İklim krizi, kasırgaların şiddetini artırıyor: Mega kasırgalara ‘Kategori 6’ gerekli

NOAA ve Federal Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA) yetkilileri, kasırga sezonuna hazırlık yapılması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Vatandaşların tahliye güzergahlarını, tıbbi ihtiyaçlarını ve hatta evcil hayvanlarının güvenliğini göz önünde bulundurarak plan yapmaları gerektiği belirtildi. NOAA, “Kasırga ortaya çıktığında beklemek için zamanınız olmayabilir, bu yüzden hazırlıklı olmalısınız,” dedi.

Küresel ısınma ve diğer atmosferik koşullar, kasırgaların hızla şiddetlenmesine neden olabilir, bu yüzden hazırlıklı olmak hayati önem taşıyor. NOAA’nın tahminleri, bu yılın kasırga sezonunun uzun yıllar unutulmayacak derecede şiddetli geçebileceğine işaret ediyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete